Instrumentalne metode u kontroli prehrambenih i biotehnoloških proizvoda

Nositelj

ECTS bodovi:
5

Studij:
doktorski

Šifra predmeta:
165654

Opis predmeta

SADRŽAJ PREDMETA

Analiza makro i mikro nutrijenata. Analitika tragova. Spektroskopske metode u ultraljubičastom, vidljivom i infracrvenom području (UV/VIS i IR).  Atomska apsorpcijska spektroskopija (AAS). Kromatografske metode. Plinska kromatografija (GC). Tekućinska kromatografija visokog razlučivanja (HPLC). Metode kombinirane sa spektrometrijom masa (GC-MS i HPLC-MS).Specifičnosti pripreme uzoraka. Pravila primjene metoda i tumačenja rezultata. Određivanje fizikalnih i senzorskih svojstava hrane (tekstura, okus, miris). Određivanje trajnosti proizvoda (mikrobiološki testovi, organoleptička svojstva).  Primjeri primjene u području sigurnost hrane, svojstava kvalitete hrane i senzorskih svojstava hrane.

ISHODI UČENJA

  • predložiti analitičku metodu
  • primjeniti suvremenu analitičku tehniku
  • organizirati rad u laboratoriju
  • vrednovati dobivene analitičke rezultate

Literatura

  1. Instrumental methods in food analysis (Editors: Pare,J.R.J., Belanger, J.M.R.) Elsevier Science, 1997.
{* *}