Senzorske analize hrane

ECTS bodovi:
3

Studij:
diplomski

Šifra predmeta:
53734; 239547

Opis predmeta

Specifična znanja senzorskih analiza sastoje se od razumijevanja fiziologije i psihologije senzorske percepcije, shvaćanja značaja senzorskih svojstava, sposobnosti planiranja i provođenja senzorskih analiza da se dobije željeni odgovor, statističke analize rezultata i utvrđivanje korelacije senzorskih i instrumentalnih metoda. Senzorska svojstva poput vanjskog izgleda, boje, okusa, mirisa i teksture ključni su u određivanju prihvatljivosti hrane. Najbolji način mjerenja tih svojstava su senzorski analitičari. Koristeći takav jedan "panel" može se mjeriti sveopća prihvatljivost ili kvaliteta proizvoda, odrediti da li su neki proizvodi slični ili različiti te izmjeriti intenzitet određene značajke. Takav pristup je jedinstven i zahtjeva naročitu pažnju da bi se dobili mjerodavni rezultati. Razumijevanje fizičkih osnova percepcije senzorskih značajki hrane dovodi do rezultata koji su isti kao i rezultati dobiveni instrumentalnim mjerenjima, a brži su i jeftiniji.

Ishodi učenja

Nakon uspješno savladanog predmeta studentica/student će moći:

  • Usporediti senzorske pojmove, putove osjetilnih doživljaja senzorskih svojstava te pojedine metode senzorske procjene hrane
  • Predložiti senzorske pojmove te smjernice za znanstveni pristup senzorskim analizama
  • Procijeniti sposobnost kandidata za senzorske analize te prikladnost odabira pojedinih senzorskih testova iz skupine testova razlika, testova sklonosti i opisnih testova
  • Primijeniti određeni senzorski test te statističke metode u senzorskim analizama
  • Prezentirati problematiku senzorske procjene u okviru kontrole kvalitete hrane

Nastava

 Vrste nastave  sati
 oznaka  naziv
 P  Predavanja  20
 A  Auditorne vježbe  
 L  Laboratorijske vježbe  15
 PK  Vježbe u praktikumu  
 S  Seminar  
 T  Terenske vježbe  

 

 Uvjeti za dobivanje potpisa

 Pohađanje nastave i obavljene vježbe

 

 

 Način polaganja ispita:  Pismeno  X    Usmeno  

Nastavni materijali [1]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  
Broj preuzimanja: 1481  Interna skripta 3,46 MB 02.09.2022. 17:05

Obavijesti [0]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  

Literatura

Obvezna literatura

red. broj Naziv
1. Predavanja u PDF-u

 Preporučena literatura

red. broj Naziv
1. Morten Meilgaard, Gail Vance Civille, B. Thomas Carr: Sensory Evaluation Techniques, 4th Ed., CRC Press, Inc. Boca Raton, Florida, USA 2007.
2. Herbert Stone, Joel L. Sidel: Sensory Evaluation Practices 3rd Ed., Elsevier Academic Press San Diego, California, USA, 2004.
3. Harry T. Lawless, Hildegarde Heymann: Sensory Evaluation of Food, Principles and Practices, 2nd Ed., Springer Science+Business Media, LLC, New York, NY, USA, 2010.
4. Tormod Naes, Per B. Brockhoff, Oliver Tomić: Statistics for Sensory and Consumer Science, A John Wiley ans Sons, Ltd, Chichester, UK, 2010.
{* *}