Senzorske analize hrane

Nositelj

ECTS bodovi:
3

Studij:
preddiplomski

Šifra predmeta:
39775

Opis predmeta

SADRŽAJ PREDMETA

  • Uvod u senzorske analize
  • Rječnik
  • Anatomsko-fiziološka osnova senzorskih analiza hrane
  • Preduvjeti za znanstveni pristup senzorskim analizama
  • Odabir i trening članova za panel grupu senzorskih analitičara
  • Testovi i vodič za odabir testova u senzorskim analizama
  • Testovi razlika
  • Testovi sklonosti
  • Opisni testovi
  • Statističke metode u senzorskim analizama

ISHODI UČENJA

  • Objasniti putove osjetilnih doživljaja senzorskih svojstava, principe preduvjeta za znanstveni pristup senzorskim analizama hrane te principe senzorskih testova iz skupine testova razlika, testova sklonosti i opisnih testova
  • Usporediti senzorske pojmove te pojedine metode senzorske procjene hrane
  • Preporučiti odgovarajuće metode, odnosno testove u senzorskim analizama
  • Izdvojiti odgovarajuće statističke metode za obradu rezultata pojedinih senzorskih testova
  • Procijeniti osjetilne doživljaje senzorskih svojstava hrane te prikladnost odabira pojedinih senzorskih testova iz skupine testova razlika, testova sklonosti i opisnih testova

PREDUVJETI ZA UPIS:

  • Statistika
  • Sirovine prehrambene industrije
  • Kemija i biokemija hrane

Nastava

 

Vrste nastave sati
oznaka naziv
P Predavanja 20
A Auditorne vježbe  
L Laboratorijske vježbe 15
PK Vježbe u praktikumu  
S Seminar  
T Terenske vježbe  

Obavijesti [0]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  

Nastavni materijali [1]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  
Repozitorij  Predavanja [9] 02.09.2022. 17:05

Literatura

Obvezna literatura

red. broj Naziv
1. Predavanja u PDF-u

 

Preporučena literatura

red. broj Naziv
1. Morten Meilgaard, Gail Vance Civille, B. Thomas Carr: Sensory Evaluation Techniques, 4th Ed., CRC Press, Inc. Boca Raton, Florida, USA 2006.
2. Herbert Stone, Joel L. Sidel: Sensory Evaluation Practices 3rd Ed., Elsevier Academic Press San Diego, California, USA, 2004.
3. Harry T. Lawless, Hildegarde Heymann: Sensory Evaluation of Food, Principles and Practices, 2nd Ed., Springer Science+Business Media, LLC, New York, NY, USA, 2010.
4. Tormod Naes, Per B. Brockhoff, Oliver Tomić: Statistics for Sensory and Consumer Science, A John Wiley ans Sons, Ltd, Chichester, UK, 2010.
{* *}