Nositelj |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Šifra predmeta: |
Uvod u sigurnost hrane. Zakonska regulativa-sustavi sigurnosti hrane: ISO, HACCP. Analitičke metode za osiguranje sigurnosti hrane. Alergije na hranu. Patogene i nepatogene bakterije. Mikrobiološka sigurnosthrane i tehnike određivanja. Konzerviranje hrane ozračivanjem. Prirodni toksini - fitolektini, cijanogeni glikozidi, steroidni glikozidi, otrovi gljiva, amini-npr. histamin. Vrste namirnica, prisutnost, toksičnost, doze, promjene pri termičkoj obradi. Upravljanje rizikom sigurnosti hrane. Gledište potrošača o sigurnosti hrane. Aditivi i kontaminanti tijekom tehnološkog procesa i kontrola ostataka u gotovom proizvodu.Genetički modificirani organizmi kao sastojci hrane - rizici, koristi, detekcija. Utjecaj novih tehnologija na sigurnost hrane.
Vrste nastave | sati | |
oznaka | naziv | |
P | Predavanja | 50 |
A | Auditorne vježbe | |
L | Laboratorijske vježbe | |
PK | Vježbe u praktikumu | |
S | Seminar | 15 |
T | Terenske vježbe |
Uvjeti za dobivanje potpisa
Pohađanje nastave i obavljeni seminari |
Način polaganja ispita: | Pismeno | X | Usmeno |
Obvezna literatura
red. broj | Naziv |
1. | Sripta pripremljena za modul |
2. | Standardi: ISO 9000ff; ISO 22000; HACCP |
Preporučena literatura
red. broj | Naziv |
1. | Nash, C., Hackett, M. (2004) Food Safety Management Principles, 2nd ed., Chadwick House Group Limited, London. |
2. | De Leon, S.Y., Meacham, S.L., Claudio, V.S. (2003) Global Handbook on Food and Water Safety, Charles C. Thomas, Publisher Ltd, Springfield, Illinois, USA. |