Nositelj |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Šifra predmeta: |
SADRŽAJ PREDMETA
Definicija sljedivosti i osnove sustava sljedivosti unutar prehrambenog lanca. Sustavi sljedivosti - sljedivost u smislu označavanja i diferencijacije hrane na tržištu. Sljedivost s ciljem poboljšavanja prodaje prehrambenih proizvoda. Principi uvođenja sustava sljedivosti u prehrambenom lancu . Primjeri razvoja sustava sljedivosti unutar prehrambenog lanca. Zakonska regulativa - pregled važećih zakona i pravila vezanih uz sustave sljedivosti u prehrambenom lancu. Standardi za proizvode i usluge. Incidenti i djelovanje u krizama. Primjena sljedivosti u prehrambenoj industriji - sljedivost svježih proizvoda; sljedivost žitarica i uljarica od farme do silosa; sljedivost stoke i peradi (živih životinja) od stadija početaka uzgoja, tijekom tovljenja do klaonice, u klaonici; sljedivost mesa i mesnih proizvoda od klaonice, preko prerađivača do prodavača; sljedivost mlijeka i mliječnih proizvoda od farme do potrošača. Zakonska regulativa u prehrambenom lancu. Izrada proizvođačke dokumentacije. Usporedba i harmonizacija propisa RH sa EU propisima.
ISHODI UČENJA
Vrste nastave | sati | |
oznaka | naziv | |
P | Predavanja | 40 |
A | Auditorne vježbe | |
L | Laboratorijske vježbe | |
PK | Vježbe u praktikumu | 15 |
S | Seminar | 30 |
T | Terenske vježbe |
Naziv datoteke | Veličina | Ubačeno/mijenjano | |
---|---|---|---|
Obavijest o pocetku nastave | 22,00 kB | 02.09.2022. 17:05 |
Obvezna literatura
red. broj | Naziv |
1. | Skripta pripremljena za modul |
2. | Zakon o hrani, NN 117/2003 i svi provedbeni propisi koji iz njega slijede |
Preporučena literatura
red. broj | Naziv |
1. | Dillon, M. (2005) Traceability in Food, Blackwell Publishers, UK |
2. | ECR- Using Traceability in the Supply Chain to meet Consumer Safety Expectations (2004), ECR Europe |
3. | Committee on the Guidelines for Introduction of Food Traceability Systems (2003), Guidelines for Introduction of Food Traceability Systems |
4. | Regulation (EC) no 178/2002 of the European Parliament and the Council |
5. | Joint of FAO/WHO Food Standars Programme:Codex Alimentarius Vol 1-13 |