Nositelj |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Koncept programa je baziran na činjenici da problem kvalitete hrane ima specifičan karakter koji zahtjeva specifičan pristup. Hrana, prehrambeni proizvodi i poljoprivredne sirovine su živi materijal koji se mijenja tijekom vremena biokemijski, fizikalno i mikrobiološki. Glavna posljedica toga su ogromne promjene i velika složenost međuovisnosti u proizvodima i procesima. To čini tehnologijsko znanje vrlo važnim. S druge strane mnogo je manipulacija s hranom i odluka u samom proizvodnom lancu. Da bi se razumjeli ti utjecaji na kvalitetu nužno je poznavanje i psihologije ljudskog ponašanja što zajedno s predhodno navedenim čini integraciju tehnoloških disciplina i korištenje upravljačkih znanosti. Sve to promovira razumijevanje doprinosa sustava upravljanja kvalitetom i postizanja organizacijske efikasnosti. Dakle, u pitanju je jedan novi tehno-upravljački pristup poimanja kvalitete koji bi se iskazao kroz ovaj modul.
Vrste nastave | sati | |
oznaka | naziv | |
P | Predavanja | 10 |
A | Auditorne vježbe | |
L | Laboratorijske vježbe | |
PK | Vježbe u praktikumu | |
S | Seminar | 15 |
T | Terenske vježbe |
Obvezna literatura
red. broj | Naziv |
1. | Standard ISO 9000 ff |
2. | Standard ISO 22000 |
3. | Standard BRC |
4. | Standard HACCP |
5. | GMP |
Preporučena literatura
red. broj | Naziv |
1. | Bolton, A. (1996) Quality Management Systems for the Food Industry, Aspen Food Science, New York. |
2. | Early, R. (1994) Guide to Quality Management Systems for the Food Industry, Kluwer Academic Publishers. |
3. | Manning, L. (2000) Quality Management Systems in the Food and Drink Industry, Chadwick House Group Ltd. |