Nositelj |
Suradnici |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Šifra predmeta: |
Kemijski sastav hrane je od neprocjenjive važnosti s raznih gledišta, uključujući prehranu i zdravlje, toksikologiju i sigurnost, stabilnost na mikroorganizme, kemijske i fizikalne promjene. Naglasak ovog modula je razumijevanje principa i postupaka u analitici prehrambenih proizvoda. Metodologija korištena u modulu ovisiti će o komponenti koja se određuje, prirodi proizvoda koji se analiza, svrsi analize i raspoloživim resursima. Razmatrati će se principi najvažnijih analitičkih tehnika poput kromatografije, spektroskopije i elektoforeze u određivanju vitamina i mineralnih tvari proteinskog i masno-kiselinskog profila te profila ugljikohidrata i specifičnih aditiva u hrani.
Ishodi učenja
Nakon uspješno savladanog predmeta studentica/student će moći:
Vrste nastave | sati | |
oznaka | naziv | |
P | Predavanja | 20 |
A | Auditorne vježbe | |
L | Laboratorijske vježbe | 45 |
PK | Vježbe u praktikumu | |
S | Seminar | |
T | Terenske vježbe |
Uvjeti za dobivanje potpisa
Pohađanje nastave i obavljene vježbe |
Način polaganja ispita: | Pismeno | X | Usmeno |
Naziv datoteke | Veličina | Ubačeno/mijenjano | |
---|---|---|---|
PREDAVANJA [9] | 02.09.2022. 17:05 |
Naziv datoteke | Veličina | Ubačeno/mijenjano |
---|
Obvezna literatura
red. broj | Naziv |
1. | Predavanja u PDF-u |
Preporučena literatura
red. broj | Naziv |
1. | Rouessac, F., Rouessac, A. (2007) Chemical Analysis – Modern Instrumentation Methods and Techniques, 2nd Ed., John Wiley & Sons Ltd., England. |
2. | Food Analysis, Fourth Ed. Editor: Nielsen, S.S. Springer Science+Business Media, LLC, New York, NY, USA, 2010 |
3. | Cserhati, T., Forgacs, E. (1999) Chromatography in Food Science and Technology, CRC Press, Inc., Boca Raton, Florida. |
4. | Macrae, R. (1988) HPLC in Food Analysis (Food Science and Technology International), Elsevier Academic Press, 2 nd ed. San Diego, London |
5. | Charles B. Boss and Kenneth J. Fredeen “Concepts, Instrumentation and Techniques in Inductively Coupled Plasma Optical Emissin Spectrometry” 2nd. Ed. Perkin Elmer Corp. USA, 1997. |
6. | Robert Thomas “Practical Guide to ICP-MS: A Tutorial for Beginners” 2nd. Ed. CRC Press, New York, 2008. |
7. | P.J. Amorim Madeira and M.H. Florêncio (2012) Applications of Tandem Mass Spectrometry: From Structural Analysis to Fundamental Studies, In: Tandem Mass Spectrometry - Application and Principes, ed. J.K. Prasain, Intech. |
8. | Dimitrios S. Elenis, Despina P. Kalogianni, Kyriaki Glynou, Penelope C. Ioannou and Theodore K. Christopoulos (2008) Advances in molecular techniques for the detection and quantification of genetically modified organisms |