Suvremene metode u kontroli kvalitete hrane

ECTS bodovi:
5

Studij:
diplomski

Šifra predmeta:
239536; 53287

Opis predmeta

SADRŽAJ PREDMETA

  • Pregled tehnika i metoda u analitici i kontroli kvalitete hrane
  • Metode pripreme uzoraka za kromatografske analize
  • Kromatografske analitičke tehnike
  • Masena spektrometrija
  • Spektrometrija u određivanju mineralnih tvari
  • Elektroforetske metode
  • Metode identifikacije i detekcije GMO-a
  • Instrumentalne tehnike u senzorskoj procjeni hrane
  • Imunološki testovi

ISHODI UČENJA

  • Usporediti pojedine kromatografske, spektrometrijske, elektroforetske, PCR, elektrokemijske i imunoenzimske analitičke tehnike
  • Koristiti suvremene kromatografske, spektrometrijske, elektroforetske, elektrokemijske i imunoenzimske analitičke instrumentalne sustave
  • Kreirati metode pripreme uzoraka, kromatografske, spektrometrijske, elektroforetske i imunoenzimske metode određivanja pojedinih sastojaka hrane
  • Interpretirati analitičke rezultate određivanja pojedinih sastojaka hrane
  • Procijeniti utjecaj pojedinih parametara na analitičke rezultate
  • Predložiti instrumentalnu analitičku metodu određivanja pojedinih sastojaka hrane
  • Prezentirati problematiku uporabe pojedinih instrumentalnih analitičkih tehnika i metoda u određivanju sastojaka hrane

Nastava

 

Vrste nastave sati
oznaka naziv
P Predavanja 20
A Auditorne vježbe  
L Laboratorijske vježbe 45
PK Vježbe u praktikumu  
S Seminar  
T Terenske vježbe  

Obavijesti [0]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  

Nastavni materijali [1]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  
Repozitorij  PREDAVANJA [9] 02.09.2022. 17:05

Literatura

Obvezna literatura

red. broj Naziv
1. Predavanja u PDF-u

 

Preporučena literatura

red. broj Naziv
1. Rouessac, F., Rouessac, A. (2007) Chemical Analysis – Modern Instrumentation Methods and Techniques, 2nd Ed., John Wiley & Sons Ltd., England.
2. Food Analysis, Fourth Ed. Editor: Nielsen, S.S. Springer Science+Business Media, LLC, New York, NY, USA, 2010
3. Cserhati, T., Forgacs, E. (1999) Chromatography in Food Science and Technology, CRC Press, Inc., Boca Raton, Florida.
4. Macrae, R. (1988) HPLC in Food Analysis (Food Science and Technology International), Elsevier Academic Press, 2 nd ed. San Diego, London
5. Charles B. Boss and Kenneth J. Fredeen “Concepts, Instrumentation and Techniques in Inductively Coupled Plasma Optical Emissin Spectrometry” 2nd. Ed. Perkin Elmer Corp. USA, 1997.
6. Robert Thomas “Practical Guide to ICP-MS: A Tutorial for Beginners” 2nd. Ed. CRC Press, New York, 2008.
7. P.J. Amorim Madeira and M.H. Florêncio (2012) Applications of Tandem Mass Spectrometry: From Structural Analysis to Fundamental Studies, In: Tandem Mass Spectrometry - Application and Principes, ed. J.K. Prasain, Intech.
8. Dimitrios S. Elenis, Despina P. Kalogianni, Kyriaki Glynou, Penelope C. Ioannou and Theodore K. Christopoulos (2008) Advances in molecular techniques for the detection and quantification of genetically modified organisms
{* *}