Održiva prehrana

ECTS bodovi:
3

Studij:
doktorski

Šifra predmeta:
165633

Opis predmeta

SADRŽAJ PREDMETA

Koncept održive prehrane (Mediteranska, prehrana na osnovi hrane biljnog podrijetla itd). Pregledni prikaz markera koji se koriste za praćenje utjecaja prehrambenog lanca na okoliš (voda, ugljik, dušik i ekološki otisak). Uzroci i prevencija gubitaka hrane i otpada hrane bit će prikazan s obzirom na utjecaj na okoliš, gospodarstvo i zdravlje. Relevantnost hrane biološke raznolikosti u prehrani ljudi i na okoliš. Hrana kao model bioraznolikosti će biti ispitan. Piramida okoliša, njena primjena i povezanost sa zdravljem.

ISHODI UČENJA
1. Utvrđivanje obilježja održivog obrazac prehrane;
2. Procjena ekoloških otisaka i razvoj održivog meni u prehrambenim studija procjena;
3. Procjena otpada metabolizma hrane u čovjeka;
4. Procjena pridržavanje održivih mediteranske navike (mediteranska score) u populacijskih studija.

Nastava

 

Predavanje: 10 sati

Seminari: 10 sati

Opis metoda provođenja nastave: predavanja i seminari

Opis i način izvršavanja obaveza: Prisustvovanje nastavi, napisani i prezentirani seminarski rad, usmeni ispit

Literatura

  1. 1. International public Body such as FAO, WHO and OMS and from industry (BCFN). Health indicators of sustainable agriculture, food and nutrition security. http://www.who.int/hia/green_economy/indicators_food.pdf
  2. FAO: Sistainable nutrition security. http://www.fao.org/fileadmin/user_upload/agn/pdf/ME785-E.pdf
  3. FAO: Dietary guidelines and sustainability. http://www.fao.org/nutrition/education/food-dietary-guidelines/background/sustainable-dietary-guidelines/en/
{* *}