Osnove dijabetološke dijetoterapije

ECTS bodovi:
6

Studij:
preddiplomski
diplomski

Šifra predmeta:
39852; 239628

Opis predmeta

SADRŽAJ PREDMETA

  • Šećerna bolest (prevencija, dijagnostika i liječenje akutnih i kroničnih komplikacija)
  • Šećer uzrokuje šećernu bolest (učinak fruktoze na rizik od pojave dijabetesa tip 2 i pridruženih bolesti)
  • Pretilost (šećerna bolest i pretilost, izrada jelovnika, smjernica i savjetovanje o prehrani)
  • Glikemički indeks u prevenciji kroničnih bolesti
  • Hiperlipoproteinemija-bolest modernog doba
  • Inzulinska terapija u liječenju šećerne bolesti tipa 2

ISHODI UČENJA

  • opisati provođenje dijetoterapije kod šećerne bolesti i  pridruženih bolesti
  • izračunati nutritivne potrebe bolesnika, broj obroka ovisno o vrsti terapije
  • procijeniti nutritivni status i prehrambene navike bolesnika
  • povezati spomenute parametre u prikladne jelovnike za pojedince ili skupine

Nastava

Vrste nastave sati
oznaka naziv
P Predavanja 20
S Seminar 20
V Vježbe 32

Obavijesti [0]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  

Nastavni materijali [0]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  

Literatura

  • ESC Guidelines on diabetes, pre-diabetes, and cardiovascular diseases developed in collaboration with the EASD – Summary: The Task Force on diabetes, pre-diabetes, and cardiovascular diseases of the European Society of Cardiology (ESC) and developed in collaboration with the European Association for the Study of Diabetes (EASD) (2013) Eur Heart J 34: 3035-3087.
  • Evert AB, Boucher JL, Cypress M i sur. (2013) ADA Position Statement: Nutrition Therapy Recommendations for the Management of Adults With Diabetes. Diabetes Care 36: 3821-3842.
  • Vrca Botica M, Pavlić Renar I i sur. (2012) Šećerna bolest u odraslih, Školska knjiga,  Zagreb
  • Standards of Medical Care in Diabetes (2015) Diabetes Care 38: S1-S94.
  • Kokić S, Prašek M, Pavlić Renar I, i sur. (2011) Hrvatske smjernice za liječenje šećerne bolesti tipa 2. Medix 17.
{* *}