Nositelj |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Šifra predmeta: |
SADRŽAJ PREDMETA
Čimbenici koji utječu na odnos između čovjeka i hrane. Legislativa u Hrvatskoj i EU koja se odnosi na označavanje i oglašavanje hrane i zaštitu potrošača. Modeli ponašanja potrošača. Percepcija kvalitete u potrošača. Tendencije u prehrani i prehrambenom ponašanju. Segmentacija potrošača u vezi sa prehrambenim navikama. Povjerenje potrošača u lanac opskrbe. Vjerovanja povezana sa načinom proizvodnje hrane. Nacionalni i međunarodni rezultati istraživanja u svezi odnosa potrošača i označavanja hrane. Prehrambena politika kao rezultat prehrambenog ponašanja. Osnovna načela i principi ponašanja potrošača vezano uz sigurnost hrane (primjeri i razlozi postojećeg stanja i trendova). Percepciju potrošača u svezi sigurnosti hrane u prehrambenom lancu: case studies. Kroz seminare, rad na terenu (terenske vježbe) pridonose boljem razumijevanju kompleksnih odnosa između potrošača, prehrane/hrane i zdravlja.
ISHODI UČENJA
Način izvođenja izravne nastave
Vrste nastave | sati | |
oznaka | naziv | |
P | Predavanja | 15 |
A | Auditorne vježbe | 10 |
L | Laboratorijske vježbe | |
PK | Vježbe u praktikumu | |
S | Seminar | 20 |
T | Terenske vježbe | 20 |
Naziv datoteke | Veličina | Ubačeno/mijenjano | |
---|---|---|---|
Početak nastave 2014/2015 | 72,71 kB | 02.09.2022. 17:05 |
Obvezna literatura
red. broj | Naziv |
1. | Safety in the agri-food chain. Edited by: P.A.Luning, F. Devlieghere, R.Verhe. Washington Academic Publishers, The Nederlands, 2006. Safety in the agri-food chain. Edited by: P.A. Luning, F. Devlieghere, R.Verhe. Washington Academic Publishers, The Nederlands, 2006. p.619-646. |
2. | T. Kesić: Ponašanje potrošača. 1999.Adeco, Zagreb. |
4. | HAH: “Prehrambene navike u RH”, “Trans masne kiseline” http://www.hah.hr/sigurnost-hrane/projekti-i-istrazivanja/istrazivanja/ |
5. |
Sokolić D, Kolarić Kravar S., Batinić Sermek M., I. Colić Barić: Razumijevanje informacija na hrani i stav potrošača o bacanju hrane…te nekoliko korisnih savjeta za potrošače. HAH, 2015. http://www.hah.hr/doc/prezentacije/hah-katalog-printano.pdf |
Preporučena literatura
Hrvatska egencija za hranu (HAH) http://www.hah.hr
EUROBAROMETAR : Special EUROBAROMETER 353 Report, EFSA, 2010., http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/ebs/ebs_354_en.pdf
EFSA http://www.efsa.europa.eu/en/news?term=61996
The European Food Information Council , EUFIC , http://www.eufic.org/
Naziv |
Ranilovic, Jasmina; Baric, Irena Colic (2011) . Differences between younger and older populations in nutrition label reading habits. British Food Journal 113 (1), 109-121. |
Ranilović, Jasmina; Markovina, Jerko; Žnidar, Krešimir; Colić Barić, Irena.Attitudes to healthy eating among a representative sampling of Croatiaa adults: A composition with Mediterranean countries.International Journal of Food Sciences and Nutrition. 60 (2009), 7 (S.I.); 11-29. |
Colić Barić, Irena; Šatalić, Zvonimir; Giljević, Zlatko; Škreb, Franjo; Koren-Kesner, Inga. Does a patient's knowledge aobut osteoporosis have an influence on calcium intake? Mljekarstvo. 54 (2004), 2; 119-128 |