Nositelj |
Suradnik |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Šifra predmeta: |
SADRŽAJ PREDMETA
Utjecaj načina života i prehrane na zdravlje. Specifičnosti metabolizma u zdravlju i bolesti i specifični prehrambeni zahtjevi. Procjena uhranjenosti i identifikacija nutritivnih potrebe. Dijeta kao podrška u liječenju. Nasljedne bolesti kao uzrok pothranjenosti. Pothranjenost u razvijenom svijetu - anoreksija, bulimija, orthorexia, bolnički pacijenti. Primjena enteralne i parenteralne prehrane - rizici i koristi. Dijeta i stil života kao čimbenici rizika za aterosklerozu i kardiovaskularne bolesti. Povezanost između prehrane i razvoja karcinoma. Suvremene spoznaje u prevenciji i dijetoterapiji metaboličkih bolesti i poremećaja gastrointestinalnog trakta. Svojstva, prednosti i nedostaci dijeta koje se koriste u kliničkoj praksi. Regulacija i ujednačenost u označavanju dijeta i formulacije koje se koriste u prehrani bolesnika i njihova dostupnost.
ISHODI UČENJA
Predavanja: 10
Seminari: 10
Opis načina izvršavanja obveza: Redovito pohađanje nastave i usmeni ispit
Red. br. |
Naziv |
1. | R. Živković: Dijetetika, Medicinska naklada, Zagreb 2002. |
Dopunska literatura
Red. br. |
Naziv |
1. | Grodner, M., Anderson S. L., DeYoung S., Foundations and Clinical Applications of Nutrition - A Nursing Approach, Mosby, 2000 |
2. | America Dietetic Association, http://www.eatright.org/Public/ |
3. | World Health Organization, www.who.int |