Znanost o prehrani 1

ECTS bodovi:
5

Studij:
preddiplomski

Šifra predmeta:
252786

Opis predmeta

SADRŽAJ PREDMETA

  1. Uvod: osnovni principi pravilne prehrane & krono-prehrana
  2. Prehrambeni standardi: referentne vrijednosti i prehrambene smjernice
  3. Deklaracija prehrambenih proizvoda
  4. Znanstvene metode u nutricionizmu
  5. Dijetetičke metode
  6. Antropometrija
  7. Ugljikohidrati
  8. Proteini
  9. Masti
  10. Energija
  11. Vitamini topivi u mastima
  12. Vitamini topivi u vodi
  13. Makrominerali
  14. Mikrominerali
  15. Voda i elektroliti

ISHODI UČENJA

Nakon uspješno savladanog modula student će moći:

  1. objasniti osnovne principe pravilne prehrane
  2. adekvatno primijeniti podskupine referentnih vrijednosti odnosno specifične prehrambene smjernice pri planiranju odnosno procjeni kakvoće prehrane na razini pojedinca odnosno skupine
  3. predložiti komponente deklaracije prehrambenog proizvoda
  4. izabrati adekvatnu dijetetičku metodu pri procjeni kakvoće prehrane ili za znanstveno-istraživačke svrhe
  5. nabrojati antropometrijske metode i njihove prednosti i nedostatke
  6. definirati preporučeni dnevni unos energije
  7. nabrojati esencijalne nutrijente, makro- i mikronutrijente, njihove fiziološke uloge, posljedice manjka odnosno toksičnosti, dobre prehrambene izvore i preporučene unose
  8. izraditi individualizirani jelovnik po principima piramide pravilne prehrane

PREDUVJETI ZA UPIS:

  • Uvod u profesiju nutricionista

Nastava

 

Vrste nastave sati
oznaka naziv
P Predavanja 30
A Auditorne vježbe  
L Laboratorijske vježbe  
PK Vježbe u praktikumu 15
S Seminar 15
T Terenske vježbe  

Obavijesti [0]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  

Nastavni materijali [0]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  

Literatura

Obavezna literatura

red. broj Naziv
1. Skripta pripremljena za predmet

Preporučena literatura

red. broj Naziv
1. JL Raymond, K Morrow (2023) Krause and Mahan's Food & the Nutrition Care Process, 16th Ed., Elsevier. (godine prethodnih izdanja: 2021, 2017, 2012, 2008, 2004, 2000, 1996, 1992, 1984, 1979, 1972, 1966, 1961, 1957, 1952)
2. Ross AC, Caballero B, Cousins RJ, Tucker KL, Ziegler TR (2012) Modern Nutrition in Health and Disease, 11th ed., Lippincott Williams & Wilkins.
3. BP Marriott, DF Birt, VA Stalling, AA Yates (2020) Present Knowledge in Nutrition, 11th ed., International Life Sciences Institute (ILSI). (godine prethodnih izdanja: 1953, 1956, 1967, 1976, 1984, 1990, 1996, 2001, 2006, 2012)
4. Nieman DC (2019) Nutritional Assessment, 7th ed., McGraw-Hill.
5. CA Rinzler (2021) Nutrition For Dummies, 7th ed. John Wiley & Sons.
6. Willet WC (1998) Nutritional Epidemiology, 2nd ed., Oxford University Press.
7. Van Horn L, Beto J (eds.) Research: successful approaches in nutrition and dietetics, 4th ed. (2019) Academy of Nutrition and Dietetics, Chicago, IL.
8. Šatalić Z (ur.) (2013) 100 (i pokoja više) crtica iz znanosti o prehrani. Hrvatsko društvo prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista, Zagreb.
{* *}