Djelatnici Zavoda za prehrambeno-tehnološko inženjerstvo sudjeluju u izvođenju nastave na svim preddiplomskim, diplomskim i poslijediplomskim studijima na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu, a pojedini djelatnici Zavoda sudjeluju i na drugim srodnim fakultetima hrvatskih sveučilišta. Znanstvena aktivnost Zavoda odvija se u sklopu niza znanstvenih projekata kojima je cilj unapređenje i razvoj novih procesa i tehnologija proizvodnje različitih prehrambenih proizvoda, a posebice funkcionalne hrane. Istraživanja su usmjerena na razvoj i primjenu netoplinskih tehnika procesiranja - hladne plazme, pulsirajućeg električnog polja, ultrazvučnih postupaka, visokoga hidrostatskog tlaka, tribomehaničke mikronizacije, membranskih procesa, primjenu niskih temperatura (smrzavanje), ekstruzije te modernih toplinskih tehnika - mikrovalova kao i drugih postupaka radi unapređenja kakvoće postojećih i razvoja novih prehrambenih proizvoda. Predmet znanstvenog rada su i obrada nusproizvoda te otpada prehrambene industrije. Radi se na području tehnologije mlijeka i mliječnih proizvoda, mesa, ribe, peradi, konditorskih proizvoda, ulja, masti, prerađevina od voća i povrća, vina, jakih alkoholnih pića, voda, pekarskih i drugih proizvoda. Osim navedenog, važna se istraživanja provode i na području obrade tehnoloških i otpadnih voda prehrambene i drugih srodnih industrija. U svim istraživanjima primjenjuju se najsuvremenije metode praćenja procesa i kakvoće proizvoda. Zavod za svoja istraživanja koristi vlastiti poluindustrijski praktikum, te centralni kemijski i instrumentalni laboratorij sa svom potrebnom opremom. Osim znanstvene aktivnosti, Zavod ima razvijenu i značajnu suradnju s prehrambenom industrijom radi rješavanja različitih procesnih problema, razvoja novih procesa i proizvoda, te izrade tehnoloških rješenja pogona za preradu i proizvodnju različitih proizvoda.
Naziv predmeta |
Šifra predmeta |
ECTS |
Biološka razgradnja organskih spojeva |
39797 (PT, BT, N) |
3 |
Biološka razgradnja organskih spojeva |
39797 (PT, BT, N); 53747 (BPI, MB, PI, USH, N) |
3 |
Biotehnologija u zaštiti okoliša |
39770 (PT obv); 39783 (BT izb A) |
4 |
Čuvanje i rukovanje upakiranom hranom |
269947 |
3 |
Ekstruzija u prehrambenoj industriji |
39800 |
3 |
Jaka alkoholna pića: karakteristike i metabolizam |
269949 |
2 |
Kemija i tehnologija kave i čaja |
252757 |
3 |
Kemija i tehnologija mesa i ribe |
39812; 53737; 253082 |
10 |
Kemija i tehnologija mlijeka i mliječnih proizvoda |
39795; 22702; 53742; 239587 |
10 / 6 |
Kemija i tehnologija ugljikohidrata i konditorskih proizvoda |
39792, 253090, 53741 |
10 |
Kemija i tehnologija ulja i masti |
39794 / 53740 |
10 |
Kemija i tehnologija uživala |
39855, 70450 |
3 |
Kemija i tehnologija voća i povrća |
39791; 53738; 253080 |
10/6 |
Minimalno procesirano voće i povrće |
39802; 269983 |
3 |
Nova hrana |
53672, 53674, 39848; 253077; 239623 |
5 |
Osnove ekološke proizvodnje hrane |
53690 |
5 |
Osnove prehrambenih tehnologija |
39767 (PT) |
5 |
Osnove prehrambenih tehnologija namirnica biljnog podrijetla |
240365 |
6 |
Osnove tehnologija mesa, ribe, mlijeka i lipida |
269879 |
9 |
Osnove tehnologija mesa, ribe, mlijeka i vode |
252791 |
3 |
Osnove tehnologija žitarica, ugljikohidrata i konditorskih proizvoda |
252720 |
5 |
Osnove tehnologije voća, povrća i vina |
252763 |
5 |
Osvježavajuća bezalkoholna pića |
39798; 269982 |
3 |
Pakiranje hrane (PT) |
269980 |
4 |
Prehrambeno-procesno inženjerstvo 1 |
39766 |
8 |
Prehrambeno-tehnološko inženjerstvo I |
21501 |
- |
Principi biotehnološke proizvodnje hrane |
252756 |
3 |
Procesi konzerviranja hrane |
39768 |
5 |
Procesi prerade maslina |
252759 |
3 |
Procesi prerade maslina i kontrola kvalitete proizvoda |
39856 |
3 |
Procesi pripreme hrane |
252790; 39844 |
6 |
Proizvodnja jakih alkoholnih pića - BT |
269700 |
3 |
Proizvodnja jakih alkoholnih pića - PT |
269931 |
3 |
Sirovine prehrambene industrije |
24199 i 64882 |
3 i 4 |
Sladila |
252758; 39857, 53700 |
3 |
Tehnologija alkohola i kvasca |
269691; 53705 |
4 |
Tehnologija sladoleda i mliječnih deserata |
252760 |
3 |
Tehnologija vode (Biotehnologija) |
252781; 32422 |
4 |
Tehnologija vode (Prehrambena tehnologija) |
252726; 64885 |
4 |
Tehnologije proizvodnje snack proizvoda i žitarica za doručak |
269929 |
- |
Tradicionalno sirarstvo – proizvodnja i kvaliteta |
269951 |
3 |
Uvod u prehrambene tehnologije |
24090; 239329 |
2 |
Voćna vina |
269935 |
3 |
Začinsko i aromatsko bilje |
39858 |
3 |
Zakonska regulativa u proizvodnji hrane |
252767 |
2 |
Znanost i tehnologija peradi i jaja |
39799 |
3 |
Naziv predmeta |
Šifra predmeta |
ECTS |
Alternativni i analogni mliječni proizvodi |
239594 |
3 |
Biološka razgradnja organskih spojeva |
39797 (PT, BT, N); 53747 (BPI, MB, PI, USH, N) |
3 |
Biološki aktivne komponente u hrani i mehanizmi djelovanja |
239619; 53623 |
4 |
Biorazgradnja i organski spojevi |
253086 |
3 |
Biotehnologija u zaštiti okoliša |
53625 (BPI obv; MB izb B) |
4 |
Dostignuća u proizvodnji, preradi i primjeni lecitina |
239604; 53300 |
3 |
Egzotično voće i njihovi proizvodi |
27018; 27019 |
3 |
Food packaging (eng) |
192020 |
4 |
Higijena i sanitacija |
53284 |
3 |
Higijena i sanitacija u prehrambenoj industriji |
239538 |
3 |
Higijena i sanitacija u prehrambenom lancu |
53641 |
6 |
Kemija i tehnologija lipida |
239588 |
6 |
Kemija i tehnologija mesa i ribe |
39812; 53737; 253082 |
10 |
Kemija i tehnologija mlijeka i mliječnih proizvoda |
39795; 22702; 53742; 239587 |
10 / 6 |
Kemija i tehnologija ugljikohidrata i konditorskih proizvoda |
39792, 253090, 53741 |
10 |
Kemija i tehnologija ulja i masti |
39794 / 53740 |
10 |
Kemija i tehnologija uživala |
39855, 70450 |
3 |
Kemija i tehnologija vina |
253081 |
6 |
Kemija i tehnologija voća i povrća |
39791; 53738; 253080 |
10/6 |
Kemija i tehnologija žitarica |
253089; 39790 |
6 |
Membranski bioreaktori u zaštiti okoliša |
53729 |
3 |
Mineralne, izvorske i stolne vode |
239593; 53668 |
3 |
Modificirane masti i ulja |
253474; 53295 |
3 |
Nova hrana |
53672, 53674, 39848; 253077; 239623 |
5 |
Nove tehnike obrade hrane |
239534 |
5 |
Odabrana poglavlja u pakiranju hrane |
53732 |
3 |
Pakiranje hrane (PI) |
53282 |
4 |
Prehrambene tehnologije namirnica biljnog podrijetla |
53683 |
8 |
Prehrambene tehnologije namirnica životinjskog podrijetla |
53684 |
8 |
Prehrambeni aditivi |
53727 / 53731 / 239546 / 239518 |
3 |
Prehrambeno-procesno inženjerstvo 2 |
53685 |
5 |
Primjenjena instrumentalna analiza |
66800 |
3 |
Proizvodnja i primjena pekarskog i prehrambenog kvasca |
53297; 253094 |
3 |
Proizvodnja predikatnih, specijalnih i pjenušavih vina |
253088; 53735, 53744 |
3 |
Projektiranje u prehrambenoj industriji |
239589 |
4 |
Razvoj novih proizvoda prehrambene industrije |
253079 |
3 |
Selected topics in food packaging (eng) |
192093 |
3 |
Senzorika i analitika vina |
239598; 53748; 53294 |
3 |
Shelf Life of Packaged Foodstuffs (eng) |
196345 |
3 |
Sladila |
252758; 39857, 53700 |
3 |
Storage and handling of packed foods (eng) |
|
3 |
Tehnologija alkohola i kvasca |
269691; 53705 |
4 |
Tehnologija hrane za posebne prehrambene potrebe |
239597 |
3 |
Tehnologija mesa peradi i jaja |
253571 |
3 |
Tehnološko projektiranje |
53286 |
5 |
Trajnost upakiranih proizvoda |
239620; 53298 |
3 |