Procesi pripreme hrane

ECTS bodovi:
6

Studij:
preddiplomski

Šifra predmeta:
252790; 39844

Opis predmeta

SADRŽAJ PREDMETA

  • Osnovni procesi pripreme hrane (mehanički)
  • Osnovni procesi pripreme hrane (toplinski)
  • Osnovni procesi pripreme hrane (rashladni)
  • Utjecaj pojedinih operacija na nutritivne i kulinarske značajke  voća i povrća
  • Utjecaj pojedinih operacija na nutritivne i kulinarske značajke jaja i mesa
  • Utjecaj toplinskih procesa na stabilnost lipida
  • Kulinarske značajke mlijeka, mliječnih proizvoda i brašna
  • Pomoćne sirovine u proizvodnji hrane
  • Dnevni obroci. Menu-osnovne značajke i podjela s različitih aspekata
  • Sustavi pripreme hrane 1. dio
  • Sustavi pripreme hrane 2. dio
  • Centralna pripremnica hrane 1. dio
  • Centralna pripremnica hrane 2. dio
  • Industrijska proizvodnja polugotove i gotove hrane 1. dio
  • Industrijska proizvodnja polugotove i gotove hrane 2. dio

ISHODI UČENJA

  1. Opisati promjene na nutritivnim sastojcima sirovina za vrijeme pripreme i proizvodnje hrane
  2. Opisati ulogu i uporabu pomoćnih sirovina u pripremi i proizvodnji hrane
  3. Definirati sustave za pripremu hrane
  4. Definirati dnevne obroke, razlikovati vrste menija i jelovnika
  5. Primijeniti stečena znanja u praktičnom izračunavanju normativa u industrijskoj proizvodnji hrane i u kuhinjama
  6. Analizirati tehničko-tehnološka i organizacijska rješenja kuhinja i centralnih pripremnica hrane
  7. Definirati podjelu namirnica prema stupnju obrade i pripremljenosti
  8. Definirati osnovne procese industrijske proizvodnje polugotovih i gotovih jela

PREDUVJETI ZA UPIS:

  • Mikrobiologija namirnica
  • Kemija i biokemija hrane

Nastava

Vrste nastave sati
oznaka naziv
P Predavanja 45
A Auditorne vježbe -
L Laboratorijske vježbe 16
PK Vježbe u praktikumu -
S Seminar 15
T Terenske vježbe 21

 
 
 
 
 
 

Obavijesti [2]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  
Broj preuzimanja: 1339  Pravila za ispit 25,50 kB 02.09.2022. 17:05
Broj preuzimanja: 960  obavijest o početku predavanja 26,99 kB 02.09.2022. 17:05

Nastavni materijali [0]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  

Literatura

Obvezna literatura

red. broj Naziv
1. V. Lelas: Procesi pripreme hrane (2008)
2.  M.C. Spears : Food Service Organizations (2012)
3 F. Lawson: Principles of Catering Design (1987)

 
 
 
 
 
 
 

{* *}