Telefon: | + 385 1 4605 009 |
Telefaks: | + 385 1 4605 072 |
Email: | ielez@pbf.hr |
Email: | ivona.elez@pbf.unizg.hr |
Pod nazivom Laboratorij za tehnologiju prerađevina voća i povrća osnovan je 1958. godine, tj. nakon uvođenja istoimenog kolegija u sastavu Zavoda za opću tehnologiju živežnih namirnica, u prostorijama preuzetim od prijašnjeg Zavoda za opću kemijsku i prehrambenu tehnologiju Tehničkog fakulteta u Vlaškoj ulici 116.
Statutom od 1971.godine i uvođenjem petogodišnjeg studija, Laboratorij mijenja naziv u Laboratorij za procese konzerviranja i preradu voća, povrća i vinarstvo.
Godine 1998. Laboratorij mijenja naziv u Laboratorij za procese konzerviranja i preradu voća i povrća, a 2020. godine u Laboratorij za kemiju i tehnologiju voća i povrća.
U Laboratoriju se provodi projekt "Inovativne tehnike u minimalnoj preradi krumpira (Solanum tuberosum) i njegova zdravstvena ispravnost nakon pripreme" (2016 - 2021) financiran sredstvima Hrvatske zaklade za znanost, voditeljica je prof. dr. sc. Branka Levaj.
Završna radionica projekta održati će se 02.listopada 2020. godine od 9:30 do 13:30 u sportskoj dvorani u Kačićevoj ulici.
Sažetak projekta
U Hrvatskoj se krumpir većinom plasira na tržište neprerađen ili u manjoj mjeri prerađen u čips i sl. snack proizvode. U drugim zemljama prerada krumpira je u porastu pri čemu minimalno prerađeni krumpir - MPK (oguljen, opran, narezan, zapakiran, toplinski neobrađen) postaje sve traženiji. Iako vrlo praktičan, takav proizvod je kratkog vijeka trajanja (uobičajeno 7 dana) i sklon je posmeđivanju te je vrlo zahtjevan za proizvodnju i čuvanje (pri temperaturi ne višoj od 8 oC). Cilj ovog projekta je stjecanje spoznaja koje bi pomogle u proizvodnji MPK. Konkretnije, stjecanje znanja o kemijskom sastavu različitih sorata krumpira i njegovim promjenama tijekom skladištenja te o načinima sprječavanja enzimskog posmeđivanja narezanog krumpira, stjecanju spoznaja o mogućim utjecajima na održavanje poželjnog kemijskog sastava u cilju smanjenja nastanka nepoželjnog akrilamida usljed prženja i pečenja krumpira. Isto tako, o načinu provedbe prženja kako bi udjel policikličkih aromatskih ugljikovodika (PAH) koji putem ulja dospijevaju u prženi krumpir bio minimalan. Nadalje, cilj je stjecanje spoznaja o utjecaju netoplinskih tehnologija (ultrazvuka visokog intenziteta (UZV), visokog hidrostatskog pritiska (HHP) i ultraljubičastvog svjetla (UV-C)) na kemijski sastav i posljedično na stabilnost MPK pri različitim uvjetima čuvanja. Konačni cilj bio bi opimiranje proizvodnje MPK što uključuje definiranje optimalne sorte za takav proizvod, postupka za sprječavanje posmeđivanja, ambalaže i uvjeta pakiranja, te primjene netoplinskih tretmana s ciljem produženja trajnosti.
Suradnici na projektu
Ime | Prezime | Titula | Ustanova |
Kata | Galić | Prof.dr.sc. u trajnom zvanju | PBF |
Sandra | Balbino | Izv. prof. dr. sc. | PBF |
Sandra | Pedisić | Dr. sc. | PBF |
Maja | Repajić | Dr. sc. | PBF |
Mario | Šćetar | Dr. sc. | PBF |
Filip | Dujmić | Dr. sc. | PBF |
Sanja | Lončarić | Mag. ing. agr. | PBF |
Draženka | Dite | mag.ing. molekularne biotehnologije | Adriasnack company |
Zdenka | Pelaic | Dipl. ing. preh. tehnol. | PBF |
Milan | Poljak | Prof. dr. sc. | Agronomski fakultet |
Vanjski url: http://freshcutpotatoes.eu/
Ime i prezime djelatnika | Titula | Funkcija |
---|---|---|
Danijela Bursać Kovačević | dr.sc. | redoviti profesor |
Verica Dragović-Uzelac | dr.sc. | redoviti profesor |
Ivona Elez Garofulić | dr.sc. | izvanredni profesor |
Maja Repajić | dr.sc. | izvanredni profesor |
Ena Cegledi | dr.sc. | viši asistent |
Anica Bebek Markovinović | dr.sc. | asistent |
Ana Martić | mag. | asistent |
Sanja Lončarić | mag. ing. | viši tehnički suradnik |
Naziv predmeta | Šifra predmeta | ECTS |
---|---|---|
Kemija i tehnologija voća i povrća | 39791; 53738; 253080 | 10/6 |
Minimalno procesirano voće i povrće | 39802; 269983 | 3 |
Osvježavajuća bezalkoholna pića | 39798; 269982 | 3 |
Uvod u prehrambene tehnologije | 24090; 239329 | 2 |
Začinsko i aromatsko bilje | 39858 | 3 |
Naziv predmeta | Šifra predmeta | ECTS |
---|---|---|
Biološki aktivne komponente u hrani i mehanizmi djelovanja | 239619; 53623 | 4 |
Egzotično voće i njihovi proizvodi | 27018; 27019 | 3 |
Kemija i tehnologija voća i povrća | 39791; 53738; 253080 | 10/6 |
Prehrambene tehnologije namirnica biljnog podrijetla | 53683 | 8 |
Naziv predmeta | Šifra predmeta | ECTS |
---|---|---|
Funkcionalna hrana | 165668 | 5 |
Prirodni izvori fitokemikalija u prehrani | 165628 | 3 |
Tehnologije u preradi voća i povrća | 165618 | 3 |
Naziv predmeta | Šifra predmeta | ECTS |
---|---|---|
Agro-food production systems | 5 | |
Autentičnost prehrambenih proizvoda | 3 | |
Razvoj proizvoda od voća i povrća | 5 |