Nositelj |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Šifra predmeta: |
Stjecanje znanja o vrstama egzotičnog voća važnim za prehrambenu industriju i njihovim najvažnijim proizvodima obzirom na porast njihove popularnosti odnosno ponude i potražnje na tržištu. Upoznavanje studente s najvažnijim vrstama egzotičnog voća koji se industrijski prerađuju, s njihovim botaničkim obilježjima, kemijskim sastavom i nutritivnom vrijednošću. Edukacija studente o industrijskoj preradi egzotičnog voća te najvažnijim proizvodima, njihovom kemijskom sastavu i nutritivnoj vrijednosti te parametrima kvalitete gotovih proizvoda.
ISHODI UČENJA:
1. opisati najistaknutije vrste egzotičnog voća koje se prerađuju, njihova botanička i kemijska svojstva te nutritivni značaj
2. objasniti tehnološki proces kojim se dobijaju najvažniji proizvodi određenog egzotičnog voća
3. izdvojiti specifičnosti u preradi pojedinih vrsta egzotičnog voća
4. obrazložiti parametre kvalitete, namjenu te način upotrebe pojedinih proizvoda
5. proizvesti u laboratorijskim uvjetima neke konkretne proizvode od izabranog i dostupnog egzotičnog voća
6. provoditi analizu specifičnih parametara kvalitete, biološkog potencijala i senzorskih svojstava industrijski najznačajnih vrsta egzotičnog voća i proizvoda
7. opisati mogućnosti iskorištavanja nusproizvoda prerade egzotičnog voća
P+V+S 20+15+0
• Handbook of fruits and fruit processing / edited by Nirmal K. Sinha, Ph.D., Jiwan S. Sidhu, Ph.D. – Second edition (2012), John Wiley & Sons, Ltd.
• Robert E Paull & Odilo Duarte (2010) Tropical Fruits, Volume 1, 2nd edition, CABI.