ECTS bodovi: |
Studij: |
Šifra predmeta: |
SADRŽAJ PREDMETA
Klasifikacija i kemijska svojstva fitonutrijenata. Najznačajniji prirodni izvori. Industrijska primjena fitonutrijenata: kao prirodni aditivi, nutraceutici, proizvodnja funkcionalnih proizvoda, bio-pesticidi itd. Mehanizmi antioksidacijskog i antimikrobnog djelovanja fitonutrijenata te povezanost kemijske strukture sa biološkim svojstvima. Biodostupnost i bioraspoloživost fitonutrijenata; potencijalni preventivni učinci u zaštiti zdravlja ljudi. Procesi ekstrakcije i koncentriranja. Dostignuća u mikrokapsulaciji ulja i PUFA. Metode detekcije i kvantifikacije. Proizvodnja obogaćenih prehrambenih proizvoda. Suvremene tehnologije proizvodnje funkcionalnih proizvoda, dodataka prehrani, nutraceutika.
ISHODI UČENJA
Opis metoda provođenja nastave | Predavanja, seminari i/ili konzultacije |
Opis načina izvršavanja obveza | Usmeni ispit, seminar, rješavanje zadanih slučajeva |
BROJ SATI NASTAVE: P+S+V (20+10+0) = 30