Nositelj |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Šifra predmeta: |
SADRŽAJ PREDMETA
Uvod u minimalno procesiranje voća i povrća (MPVP). Kvaliteta voća i povrća (vrsta, sorta, stupanj zrelosti) za minimalno procesiranje. Jedinične operacije za MPVP.Higijenska sredstva u obradi svježeg voća i povrća. Prirodni konzervansi. Sredstva za sprječavanje posmeđivanja. Metode konzerviranja za MPVP. Upotreba visokog tlaka i pulsirajućeg električnog polja za MPVP. Pakiranje MPVP (ambalaža, primjena vakuuma i modificirane atmosfere). Primjena apsorbensa u pakiranju MPVP. Promjena teksture i boje. Mikrobiološko kvarenje MPVP. HACCP i zakonska regulativa.
ISHODI UČENJA
Vrste nastave | sati | |
oznaka | naziv | |
P | Predavanja | 20 |
A | Auditorne vježbe | |
L | Laboratorijske vježbe | 15 |
PK | Vježbe u praktikumu | |
S | Seminar | |
T | Terenske vježbe |
Naziv datoteke | Veličina | Ubačeno/mijenjano | |
---|---|---|---|
Prezentacija predmeta za sve neodlučne | 1,19 MB | 02.09.2022. 17:05 |
Naziv datoteke | Veličina | Ubačeno/mijenjano |
---|
Obvezna literatura
red. broj | Naziv |
1. | Skripte pripremljene za modul |
2. | Alzamora, S.M., Tapia, M.S., Lopez-Malo, A. (2000) Minimally Processed Fruit and Vegetables, Aspen Publishers, Glyndon |
Preporučena literatura
red. broj | Naziv |
1. | Ohlsson, T., Bengtsson, N. (2000) Minimal Processing Technologies in the Food Industry CRC Press, London. |
2. | Roller, S. (2000) Natural Antimicrobials for Minimal Processing of Foods. CRC Press, London. |
3. | Wiley, R.C. (1994) Minimally Processed Refrigerated Fruits and Vegetables. Chapman&Hall, London. |