Minimalno procesirano voće i povrće

ECTS bodovi:
3

Studij:
preddiplomski

Šifra predmeta:
39802; 269983

Opis predmeta

SADRŽAJ PREDMETA

Uvod u minimalno procesiranje voća i povrća (MPVP). Kvaliteta voća i povrća (vrsta, sorta, stupanj zrelosti) za minimalno procesiranje. Jedinične operacije za MPVP.Higijenska sredstva u obradi svježeg voća i povrća. Prirodni konzervansi. Sredstva za sprječavanje posmeđivanja. Metode konzerviranja za MPVP. Upotreba visokog tlaka i pulsirajućeg električnog polja za MPVP. Pakiranje MPVP (ambalaža, primjena vakuuma i modificirane atmosfere). Primjena apsorbensa u pakiranju MPVP. Promjena teksture i boje. Mikrobiološko kvarenje MPVP. HACCP i zakonska regulativa.
 

ISHODI UČENJA

  • razumijeti pojam kvalitete svježeg voća i povrća i značajnu povezanost s kvalitetom gotovog proizvoda
  • objasniti tehnološki proces kojim se ostvaruje stabilan proizvod, važnost održavanja higijenskih uvjeta rada
  • usporediti svrhu i učinkovitost sredstava za pranje i za sprječavanje posmeđivanja
  • objasniti utjecaj uvjeta pakiranja na održivost proizvoda

Nastava

 

Vrste nastave sati
oznaka naziv
P Predavanja 20
A Auditorne vježbe  
L Laboratorijske vježbe 15
PK Vježbe u praktikumu  
S Seminar  
T Terenske vježbe  

Obavijesti [1]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  
Broj preuzimanja: 1679  Prezentacija predmeta za sve neodlučne 1,19 MB 02.09.2022. 17:05

Nastavni materijali [0]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  

Literatura

Obvezna literatura

red. broj Naziv
1. Skripte pripremljene za modul
2. Alzamora, S.M., Tapia, M.S., Lopez-Malo, A. (2000) Minimally Processed Fruit and Vegetables, Aspen Publishers, Glyndon

 Preporučena literatura

red. broj Naziv
1. Ohlsson, T., Bengtsson, N. (2000) Minimal Processing Technologies in the Food Industry CRC Press, London.
2. Roller, S. (2000) Natural Antimicrobials for Minimal Processing of Foods. CRC Press, London.
3. Wiley, R.C. (1994) Minimally Processed Refrigerated Fruits and Vegetables. Chapman&Hall, London.

 
 

{* *}