ECTS bodovi: |
Studij: |
Šifra predmeta: |
SADRŽAJ PREDMETA
Prirodni izvori fitonutrijenata na bazi različitih biljnih sirovina (voća, povrća, žitarica, vina, začinskog bilja, kakaovih proizvoda, čajeva, kave). Podjela fitonutrijenata i stabilnost tijekom prerade (utjecaj temperature, kisika, svijetlosti i sl.) i skladištenja proizvoda. Sinergijski utjecaji fitonutrijenata. Potencijalni učinci fitonutrijenata u zaštiti zdravlja ljudi te definiranje osnovnih mehanizama djelovanja. Važnost fitonutrijenata u svakodnevnoj prehrani te u prevenciji i sprječavanju različitih oboljenja. Primjeri preventivnih i terapijskih djelovanja fitonutrijenata iz prirodnih izvora na zravstvene probleme npr. opstipacije, kardiovaskularnih oboljenja, visokog krvnog tlaka i sl.). Preporučeni dnevni unosi fitonutrijenata.
ISHODI UČENJA
opis metoda provođenja nastave | Predavanja, seminari i/ili konzultacije |
opis načina izvršavanja obveza | Ispit, seminar |
BROJ SATI NASTAVE: P+S+V (10+10+0)= 20