Uvod u prehrambene tehnologije

ECTS bodovi:
2

Studij:
preddiplomski

Šifra predmeta:
24090; 239329

Opis predmeta

SADRŽAJ PREDMETA

Povijesni pregled razvoja prehrambene tehnologije i njeno mjesto u nacionalnom i svjetskom gospodarstvu . Tradicionalni i suvremeni aspekti. Trendovi u svijetu i kod nas. Veza s poljoprivredom, proizvođačima sirovina i korisnicima nusproizvoda. Specifičnosti pojedinih prehrambenih tehnologija(sezonska dobava sirovine, rad kroz cijelu godinu), raznolikost asortimana. Jaka ovisnost o zakonodavstvu. Zahtjevnost analitičkih metoda.

ISHODI UČENJA

  • prepoznati važnost prehrambene industrije, kompleksnost problematike, povezanost razvoja prehrambene industrije s najnovijim znanstvenim spoznajama vezano za znanost o hrani, prehrani, razvoju novih tehnologija.
  • imenovati najvažnije grupe proizvoda ovisno o osnovnim skupinama sirovina i osnovnim razlikama među njima poštujući zakonske propise
  • popisati najvažnije prehrambene industrije RH i opisati njihovu povijest razvoja i asortiman

Nastava

 

Vrste nastave sati
oznaka naziv
P Predavanja 20
A Auditorne vježbe  
L Laboratorijske vježbe  
PK Vježbe u praktikumu  
S Seminar  
T Terenske vježbe  

Obavijesti [0]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  

Nastavni materijali [2]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  
Broj preuzimanja: 2076  Prvo predavanje 13_14 329,84 kB 02.09.2022. 17:05
Broj preuzimanja: 2469  Drugo predavanje 583,58 kB 02.09.2022. 17:05

Literatura

Obvezna literatura

red. broj Naziv
1. The state of food and agriculture 2003-2004, Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), Rome, 2004
2. Podaci Hrvatske gospodarske komore i Državnog zavoda za statistiku.
3. Podaci Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva RH.
5.  

 

Preporučena literatura

red. broj Naziv
1. P. Murano, Understanding Food Science and Technology (with InfoTrac), Brooks Cole, 2002.
{* *}