Kontakt podaci
Telefon: | + 385 1 4605 036/4605 128 |
Telefaks: | + 385 1 4605 072 |
Email: | vdragov@pbf.hr |
Email: | verica.dragovic-uzelac@pbf.unizg.hr |
Lokacija: Laboratorij za procese sušenja i praćenje stabilnosti biološki aktivnih spojeva, 3. kat
Konzultacije po dogovoru. Mole se studenti da se najave na mail vdragov@pbf.hr
Datum rođenja: 15. siječnja 1970.Mjesto rođenja: Gospić
Školovanje | |||
ustanova | tema | godina | |
diplomirao - la | Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu | «Određivanje laktoze u mlijeku» | 1993. |
magistrirao - la | Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu | «Promjena kvalitete zamrznutog povrća tijekom skladištenja» | 1998. |
doktorirao - la | Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu | «Dokazivanje autentičnosti proizvoda na bazi marelice» | 2003. |
habilitirao - la | Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu | «Fenolni spojevi u voću i povrću i njihova važnost» | 2005. |
Zaposlenje | ||
zvanje | ustanova | godina |
znanstveni novak | Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu | 1994. – 1996. |
mlađi asistent | Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu | 1996. - 1999. |
asistent | Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu | 1999. - 2003. |
viši asistent | Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu | 2003. - 2005. |
docent//izvanredni profesor//redoviti profesor | Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u ZagrebuPrehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu | 2005.-2009.//2009.-2013./2013.- |
Usavršavanje (tjedan dana i dulje) | ||
ustanova | mjesto | godina |
«University of Natural Resources and Applied Life Sciences, Department of Food Science and Technology» | Beč, Austrija | 2005. – 2006. |
Znanstvena djelatnost: | Radovi indeksirani prema SCI/CC: 70 | |
Radovi indeksirani u sekundarnim publikacijama: 20 | ||
Radovi u domaćim i međunarodnim zbornicima: 45 | ||
Sudjelovanje na znanstvenim skupovima u zemlji i inozemstvu:90 | ||
Najznačajnija priznanja, nagrade, odličja
2021.- Nagrada Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Nagrade za izniman doprinos u znanstveno istraživačkoj djelatnosti – Nagrada za postignutu znanstvenu izvrsnost
2016.- RegioStars priznanje za najuspješnije proveden projekt iz operativnog programa: Regional
Competitiveness 2007-2013.Call:„Sthrengthening capacities for research, development and innovation", Brisel, Belgija
2015.- Godišnja državna nagrada za značajno znanstveno dostignuće
2015.-Zlatna plaketa za uspješno proveden projekt „Višnja maraska (Prunus cerasus var. Maraska) kao sastojak funkcionalne hrane“, Agro ARCA, 8. Međunarodni sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji, Trilj
2014. Nagrada Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta za objavljene radove u priznatim međunarodnim časopisima te izniman uspjeh u znanstveno-istraživačkom i nastavnom radu
2013.- Nagrada Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU za 2. najuspješniji lokalni EU projekt u Republici Hrvatskoj 2010.-2012. (Višnja Maraska kao sastojak funkcionalne hrane).
2012.- Godišnja nagrada za popularizaciju i promidžbu znanosti, 2012.
2007.- „Medalja ARCA 2007.- nagradu je dodijelila „Udruga inovatora Hrvatske i Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodnoga gospodarstva u okviru projekta – „Agro-Arca“ 2007. godine za rezultate tehnologijskog projekta „Proizvodnja bezalkoholnih pića od samoniklog bilja“
2000. i 2002. - Potpora Biotehničke zaklade
Rad na međunarodnim i EU projektima:
1.Bioactive molecules of medicinal herbs as natural antioxidants, microbiocides and preservatives; (2019-2022); Investment in Science and Innovation; First Call KK.01.1.1.04, 7.260.000,00 kn, voditeljica projekta
2. CENTRE OF EXCELLENCE FOR MARINE BIOPROSPECTING- „BioProspecting Jadranskog mora“- suradnik-voditeljica radnog paketa Phase 2: Identification, extraction, optimization and purification of biomolecules, (2017.-2022), Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.Poziv: KK.01.1.1.01 „Vrhunska istraživanja Znanstvenih centara izvrsnosti. (cca 5 milijuna eura)
3. Primjena inovativnih tehnologija u izolaciji bioaktivnih spojeva iz organskog otpada u proizvodnji vina“-Operativni program Regionalna konkurentnost 2007. -2013/ Europski fond za regionalni razvoj; Poziv „Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije", RC.2.2.08. (2014.-2016.),
4.227.980,00 HRK.; voditeljica projekta
4.Projekt osnivanja Znanstvenog centra izvrsnosti - „Center of Excellence for Marine Bioprospecting BioProCro“ iz područja biotehničkih znanosti- voditeljica znanstvene faze 2: Identification, Extraction, Optimization, and Purification of biomolecules (2015.- 2020.), član znanstvenog odbora ZCI
5.Opremanje poluindustrijskog praktikuma za razvoj novih prehrambenih tehnologija-˝Priprema zalihe infrastrukturnih projekta za EFRR 2014.–2020.“ Europski fond za regionalni razvoj 2014-2020.- suradnik
6.Sour cherry Marasca (Prunus cerasus var. Marasca) as an ingredient for functional food; IPA Component IIIC Regional Competitiveness Operational Programme 2007-2011; (Science and Innovation Investment Fund, 2010.- 2012.)- voditelj
7.Processing Raw Materials into Excellent and Sustainable End products while Remaining Fresh (call identifier FP7-KBBE-2009-3; 2010.-2014.- suradnik
Rad na na znanstveno-istraživačkim projektima:
1.Isolation and encapsulation of bioactive molecules of wild and cultivated nettle and fennel and effects on organism physiology (PlantBioPower), Research project; Croatian science foundation (November 2018. – November, 2022.), 1.500.000,00 kn, voditeljica projekta
2. Application of innovative technologies for production of plant extracts as ingredients for functional food - (IT-PE-FF), istraživači projekt-Hrvatska zaklada za znanost (2014.-2018.), voditelj
3.Biološki aktivni spojevi u nekim vrstama samoniklog i kultiviranog bilja – projekt (MZOŠ RH, 2008.-2013.)- voditelj
4.Promjene visokovrijednih sastojaka tijekom prerade odabranih vrsta voća – projekt (MZOŠ RH, 2007.-2012.)-suradnik
5.Istraživanja ambalžnih materijala za pakiranje i čuvanje hrane - projekt 4-07-005 (MZT RH, 1994.-1996.).-suradnik
6.Utjecaj dodataka i tehnologije pakiranja na održivost prehrambenih proizvoda-projekt 058101 (MZT RH, 1997. – 1999.).-suradnik
7.Istraživanje autentičnosti proizvoda na bazi marelice i breskve– projekt 0058026 (MZT RH, 2003. -2006.).-suradnik
Rad na tehnologijskim,VIP i drugim projektima: