Laboratorij za kemiju i tehnologiju žitarica je osnovan 1960. godine, pod nazivom Laboratorij za tehnologiju proizvodnje i prerade brašna. 1999. godine mijenja naziv u Laboratorij za kemiju i tehnologiju žitarica. Do preseljenja fakulteta u vlastitu zgradu nastava je izvođena u Zavodu za kemiju namirnica Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu. Od 1977. godine, Laboratorij je u sastavu Zavoda za prehrambeno-tehnološko inženjerstvo, Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta.
Pročelnik Laboratorija od njegovog osnivanja 1960. godine do odlaska u mirovinu 1977. godine bio je prof. dr Ljubomir Milatović. U periodu od 1977-1991. godine Laboratorij vodi Mirjana Martinek, dipl.ing. znanstveni asistent. Od 1991. do 1997. godine nastava je bila povjerena gostujućim profesorima: prof. dr.sc. Žaneti Ugarčić-Hardi sa Prehrambeno-tehnološkog fakulteta iz Osijeka i prof.dr.sc. Blaženki Šebečić, s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta iz Zagreba. Od 1997. godine do 2024., pročelnica Laboratorija za kemiju i tehnologiju žitarica je bila prof.dr.sc. Duška Ćurić. Od 2024. do danas pročelnica Laboratorija je izv. prof. dr. sc. Nikolina Čukelj Mustač.
Projekti:
Better Bread For All - automatizacija sourdough proizvodnje u artisan pekarstvu
Djelatnici
Predmeti (preddiplomski)
Predmeti (diplomski)
Predmeti (doktorski)
Predmeti (poslijediplomski specijalistički)