Ekstruzija u prehrambenoj industriji

ECTS bodovi:
3

Studij:
preddiplomski

Šifra predmeta:
39800

Opis predmeta

SADRŽAJ PREDMETA

Sirovine za proizvodnje ekstrudiranih proizvoda; Vrste ekstrudera i njihova primjena; Optimizacija i upravljanje procesima ekstruzije. Utjecaj uvjeta ekstruzije na prehrambenu vrijednost proizvoda. Proizvodnja žitarica za doručak (vrste proizvoda; uvjeti proizvodnje; jedinične operacije i tehnološki postupak). Snack proizvodi (Polu-proizvodi ili neekspandirani peleti; Direktno ekspandirani snack proizvodi; Ko-ekstrudirani snack proizvodi). Proizvodnja dječje hrane postupkom ekstruzije. Prednosti dvopužne ekstruzije u odnosu na druge procese proizvodnje dječje hrane.

ISHODI UČENJA

  • Samostalno odrediti sirovine potrebne za proizvodnju određene vrste ekstrudiranih proizvoda
  • Komentirati prehrambenu vrijednost i kvalitetu ekstrudiranih proizvoda
  • Objasniti kemijske i fizikalne promjene koje se događaju tijekom procesa ekstruzije
  • Vrjednovati kakvoću eksrudiranih proizvoda
  • Predložiti razvoj novog ekstrudiranog proizvoda

Nastava

Vrste nastave sati
oznaka naziv
P Predavanja 20
A Auditorne vježbe  
L Laboratorijske vježbe  
PK Vježbe u praktikumu  
S Seminar 5
T Terenske vježbe 10

Obavijesti [0]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  

Nastavni materijali [0]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  

Literatura

Literatura:

  1. Guy R. et al. (2001) Extrusion cooking: Technologies and applications, (R. Guy, Ed.), Woodhead Publishing Limited and CRC Press LLC, Cambridge, England
  2. Matz S.A. (1993) Snack Food Technology, Published by Van Nostrand Reinhold, New York, USA

Internetske stranice s pomoćnim nastavnim materijalima:

 1. Pravilnik o snack proizvodima, http://www.nn.hr

{* *}