Osnove ekološke proizvodnje hrane

ECTS bodovi:
5

Studij:
preddiplomski

Šifra predmeta:
53690

Opis predmeta

SADRŽAJ PREDMETA

    1. Osnovni principi ekološke poljoprivrede i pravila prerade u ekološkoj proizvodnji hrane.
    2. Međunarodna i nacionalna zakonska regulativa, tržište ekološke hrane i pića te pravila označavanja.
    3. Uvjeti uspostavljanja i postupcicertificiranja procesa proizvodnje i prerade ekološke hrane i pića.
    4. Ekološka proizvodnja i prerada žitarica do pekarskih proizvoda, tjestenine i žitarica za doručak. Principi ekološke proizvodnje grožđa i tehnološki postupak ekološke proizvodnje vina.
    5. Osnovni uvjeti uzgoja ekološkog voća i povrća, metode čuvanja, pakiranja i postupci prerade.
    6. Ekološka proizvodnja mlijeka i mliječnih proizvoda.
    7. Kvaliteta, prehrambena vrijednost i sigurnost hrane iz ekološke proizvodnje i njezin utjecaj na okoliš.
    8. Održivost ekološke proizvodnje hrane i pića.
    9. Terenske vježbe na uspješnim eko-imanjima.
    10. Seminari na zadanu temu ekološke proizvodnje pojedinih kategorija prehrambenih proizvoda i pića.

ISHODI UČENJA

  • Nakon odslušanog predmeta studenti će moći:

    • izdvojiti ključne propise vezane na ekološku proizvodnju, od polja do stola, pojedinih kategorija prehrambenih proizvoda i pića
    • opisati tehnološke postupke proizvodnje pojedinih vrsta ekoloških proizvoda od žitarica, mlijeka, voća i povrća
    • usporediti kakvoću ekoloških i konvencionalnih prehrambenih proizvoda i pića
    • predstaviti prednosti i način označavanja ekoloških prehrambenih proizvoda i pića u odnosu na konvencionalne proizvode na tržištu

Nastava

 

Vrste nastave sati
oznaka naziv
P Predavanja 20
A Auditorne vježbe  
L Laboratorijske vježbe  
PK Vježbe u praktikumu  
S Seminar 6
T Terenske vježbe 9

Obavijesti [0]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  

Nastavni materijali [0]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  

Literatura

Literatura:

  1. 1. S. Wright, D. McCrea (2000) Handbook of Organic Food Processing and Production, 2nd Edition (S.Wright, D. McCrea, Eds), CRC Press, New York.
  2. 2. J. Cooper, U. Niggli, C. Leifert (2007) Handbook of Organic Food safety and Quality. CRC Press, Woodhead Publishing, Cambridge, England.

Internetske stranice s pomoćnim nastavnim materijalima:

1. Zakoni i pravilnici iz područja ekološke proizvodnje hrane u RH i EU

http://www.nn.hr

http://ec.europa.eu/agriculture/organic/organic-farming/what-organic_en

{* *}