|
Studij: preddiplomski
|
Šifra predmeta:
39767 (PT)
|
Opis predmeta
SADRŽAJ PREDMETA
- Prehrambene tehnologije i označavanje hrane. Proizvodnja voćnih sokova i bezalkoholnih pića.
- Proizvodi na osnovi pektinskog gela, kompoti, kandirano voće. Postupci konzerviranja povrća.
- Kvaliteta i namjena mlinskih proizvoda za proizvodnju pekarskih, konditorskih i tjesteničarskih proizvoda. Tehnologije proizvodnje pekarskih proizvoda.
- Proizvodnja keksa i srodnih proizvoda. Metode procjene kvalitete proizvoda od žitarica.
- Parcijalni ispit. Postupci u proizvodnji vina (bijela, crna, ružičasta).
- Fermentacija i postfermentacijski postupci u proizvodnji vina. Metode pretoka, stabilizacije, filtracije i pakiranja vina.
- Prerada šećerne repe i šećerne trske. Proizvodnja kakao proizvoda.
- Bombonski proizvodi i sladila. Proizvodnja tekućih mliječnih proizvoda i mlijeka u prahu.
- Proizvodnja fermentiranih mliječnih proizvoda i sira. Proizvodnja maslaca i sladoleda.
- Parcijalni ispit. Tehnologija proizvodnje i prerade mesa.
- Tehnologija proizvodnje i prerade peradi. Kvaliteta mesnih proizvoda.
- Ribe i proizvodi. Proizvodnja sirovih ulja i sporednih proizvoda.
- Rafinacija ulja i zahtjevi kvalitete. Čvrste masti i margarin.
- Parcijalni ispit. Terenske vježbe- posjeti prehrambenoj industriji (Naše Klasje)
- Terenske vježbe- posjeti prehrambenim industrijama (Zvijezda, Dukat)
ISHODI UČENJA
- predložiti način označavanja prehrambenog proizvoda pri stavljanju na tržište
- opisati sirovine i glavne postupke proizvodnje kruha, keksa i krekera
- opisati procese proizvodnje mlijeka, mlijeka u prahu, fermentiranog mlijeka, sira, maslaca i sladoleda
- opisati postupke izdvajanja, rafinacije i hidrogenacije ulja ovisno o svojstvima uljarske sirovine
- opisati osnovne procese konzerviranja te pojedine tehnološke operacije u preradi voća i povrća do sokova i želiranih proizvoda
- opisati osnovne procese proizvodnje i svojstva kvalitete bijelih, crnih, ružičastih i pjenušavih vina
- opisati osnovne tehnološke postupke proizvodnje šećera, čokolade i bombonskih proizvoda
- opisati osnovne principe konzerviranja i prerade mesa i ribe
- vrjednovati kvalitetu i nutritivnu vrijednost hrane prema odabiru sirovine i procesa prerade
PREDUVJET ZA UPIS: položen ispit iz predmeta Sirovine prehrambene industrije
Nastava
Vrste nastave
|
sati
|
oznaka
|
naziv
|
P
|
Predavanja
|
35
|
A
|
Auditorne vježbe
|
|
L
|
Laboratorijske vježbe
|
|
PK
|
Vježbe u praktikumu
|
|
S
|
Seminar
|
14
|
T
|
Terenske vježbe
|
9
|
Obavijesti [0]
Naziv datoteke |
Veličina |
Ubačeno/mijenjano |
|
Literatura
- Lj. Tratnik, R. Božanić (2012) Mlijeko i mliječni proizvodi. Udžbenik, Hrvatska mljekarska udruga, Zagreb
- T. Lovrić, V. Piližota (1994) Konzerviranje i prerada voća i povrća, Globus, Zagreb
- L. Goldoni (2004) Tehnologija konditorskih proizvoda - Kakao i čokolada, Kugler, Zagreb
- L. Goldoni (2004) Tehnologija konditorskih proizvoda - Bombonski proizvodi, Kugler, Zagreb
- Rac, M. (1964) Ulja i masti, Poslovno udruženje proizvođača biljnih ulja i masti Jugoslavije, Beograd
- Klarić, F. (2012) Tehnologije proizvodnje pekarskih i slastičarskih proizvoda, (Bulić I., ured.), Biblioteka Kruh za život, TIM ZIP doo. Zagreb (Original: Schunemann, C., Treu, G., 2009: Technologie der Backwarenherstellung, Gildebuchverlag GmbH&Co.KG, P, Deutschland)
- R.C. Hosney (1994) Principles of Cereal Science and Technology, Published by the AACC, St.Paul, Minnesota, USA , 1-411
- Y.H. Hui (1996) Baileys industrial oil and fat products, John Wiley and Sons Inc., New York
- Riberau-Gayon, P., Durboidieu, D., Doneche, B., Lonvaud, A. (2006) Handbook of Enology, Vol.1. The microbilogy of Wine and Vinifications, 2nd ed., John Wiley & Sons, Chicester
- Riberau-Gayon, P., Glories, Y., Maujean, A., Dubourdieu, D. (2006) Handbook of Enology, Vol.2. The Chemistry of Wine, Stabilization and Treatments,2nd ed., John Wiley & Sons, Chicester
- P.D. Warriss (2001) Meat Science, CABI Publishing, Bristol
- Smith, D.S., Cash, J.N., Wai-Kit Nip, Hui, Y.H. (1998) Processing Vegetables, Technomic Publishing Company, Lancaster
- Somogyi, L.P., Ramaswamy, H.S., Hui, Y.H. (1996) Processing Fruits: Science and Technology, Technomic Publishing Company, Lancaster
- S. T. Beckett (2008) The science of chocolate, Royal Society of Chemistry, Cambridge, UK
- H. Mitchell (2006) Sweeteners and sugar alternatives in food technology, Blackwell Publishing, Oxford, UK
- Nastavni materijali i predavanja