Osnove prehrambenih tehnologija namirnica biljnog podrijetla

ECTS bodovi:
6

Studij:
preddiplomski

Šifra predmeta:
240365

Nastava

Fizikalni, kemijski i biokemijski kriteriji kakvoće zrna žitarica i metode za određivanje njihove kvalitete; Uvjeti skladištenja i mljevenja zrna žitarica i kvaliteta mlinskih proizvoda; Tehnološki postupci prerade pšenice i raži (pekarski proizvodi, keksi i kolači, tjestenina i tjesteničarski proizvodi, tijesta i proizvodi iz tijesta);Tehnološki postupci prerade kukuruza, riže, zobi i ječma; Metode procjene kakvoće proizvoda iz žitarica i metodologija označavanja proizvoda pri stavljanju na tržište;

Botanički, fizikalni i kemijski kriteriji kvalitete sjemena uljarica; Priprema sjemena uljarica za skladištenje, priprema sjemena uljarica za izdvajanje ulja;Tehnološki postupci proizvodnje sirovog ulja; Rafinacija ulja, zahtjevi kvalitete i autentičnosti za nerafinirana i rafinirana ulja;Karakteristike i kvaliteta nekih proizvoda na bazi ulja i masti;

Morfološki i kemijski pokazatelji kakvoće najvažnijih sirovina za proizvodnju šećera;Tehnološki postupak proizvodnje šećera iz šećerne repe;Kakaova zrna - postupci prerade i kemijski sastav;Tehnološki postupak proizvodnje čokolade;Funkcionalna svojstva kakaovih proizvoda;

Značajke uzgoja i građe vinove loze. Uvjeti berbe i kemijski sastav grožđa;Tehnološki postupci proizvodnje, bijelih, crnih, ružičastih i pjenušavih vina; Pretok, stabilizacija, filtracija i punjenje vina u boce. Kvaliteta, mane i nedostaci vina;

Voće i povrće, primarna proizvodnja, botanička i tehnološka klasifiakcija. Fizikalni i kemijski kriteriji kakvoće voća i povrća - metode određivanja i HR norme kvalitete. Uvjeti čuvanja i skladištenja. Tehnološke operacije i procesi konzerviranja voća i povrća s naglaskom na proizvodnju voćnih sokova i želiranih proizvoda.

{* *}