Osnove tehnologija žitarica, ugljikohidrata i konditorskih proizvoda

ECTS bodovi:
5

Studij:
preddiplomski

Šifra predmeta:
252720

Opis predmeta

Metodske cjeline: 

-Porijeklo, morfologija zrna i kemijski sastav zrna žitarica. Kriteriji kvalitete zrna i metode određivanja svojstava kvalitete. Osnove skladištenja i mljevenja žitarica. Pokazatelji kvalitete mlinskih proizvoda i metode određivanja. Osnove proizvodnje pekarskih proizvoda, tijesta i tjestenine. Procesi prerade prosolikih žitarica. Senzorska procjena kvalitete pekarskih i tjesteničarskih proizvoda. Zakonski propisi za žitarice i proizvode od žitarica. Proizvodnja neprehrambenih proizvoda iz žitarica. Mogućnosti iskorištavanja nusproizvoda. Suvremene tehnologije.

-Morfološki i kemijski pokazatelji kvalitete sirovina u proizvodnji šećera. Tehnološki postupak proizvodnje šećera iz šećerne repe, pokazatelji kvalitete šećera i metode određivanja. Pokazatelji kvalitete sirovina u tehnologiji čokolade i bombonskih proizvoda i metode određivanja.Tehnološki postupak proizvodnje čokolade. Osnovni tehnološki postupci proizvodnje pojedinih bombonskih proizvoda. Senzorska analiza kakaovih i bombonskih proizvoda i metode određivanja njihovog bioaktivnog sastava. Zakonski propisi u tehnologiji šećera, kakaovih i bombonskih proizvoda. Tendencije na tržištu konditorskih proizvoda i mogućnosti iskorištavanja nusproizvoda tehnologije šećera i kakaovih proizvoda.

Ishodi učenja:

  • Primijeniti znanja i vještine iz temeljnih, primijenjenih i inženjerskih znanstvenih disciplina u području proizvodnje i prerade hrane na bazi žitarica i/ili ugljikohidrata.
  • Praktično primijeniti stečena znanja i vještine iz prehrambenog inženjerstva u provedbi tehnoloških procesa proizvodnje i prerade hrane na bazi žitarica i/ili ugljikohidrata.
  • Identificirati, analizirati i riješiti jednostavnije probleme i obavljati poslove odgovarajućeg stupnja složenosti u fizikalno-kemijskim, mikrobiološkim i kontrolnim laboratorijima prehrambene industrije.
  • Primijeniti i integrirati stečena znanja i vještine i tako sudjelovati u poslovima vezanim uz kontrolu procesa proizvodnje i kakvoće hrane.
  • Osmisliti i rasporediti poslove i tehnološki voditi manje proizvodne jedinice prehrambenih sustava.
  • Identificirati probleme u proizvodnji i komunicirati ih s pretpostavljenima i podređenima.
  • Prikupiti i interpretirati rezultate laboratorijskih analiza hrane.
  • Sažeti zaključke na temelju rezultata istraživanja iz područja proizvodnje i prerade hrane na bazi žitarica i/ili ugljikohidrata.
  • Prezentirati u pisanom i usmenom obliku rezultate svog rada uz primjenu stručne terminologije.
  • Sudjelovati u radu homogenog ili interdisciplinarnog stručnog tima u području proizvodnje i prerade hrane na bazi žitarica i/ili ugljikohidrata..
  • Predstaviti suvremene trendove u prehrambenoj tehnologiji i popularizirati struku.
  • Razviti vještine učenja potrebne za nastavak studiranja na diplomskim studijima te svijest o potrebi cjeloživotnog učenja.
  • Primijeniti zakonsku regulativu te etička načela i norme vezane uz specifične zahtjeve struke.
{* *}