Nositelj |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Šifra predmeta: |
Metodske cjeline:
-Porijeklo, morfologija zrna i kemijski sastav zrna žitarica. Kriteriji kvalitete zrna i metode određivanja svojstava kvalitete. Osnove skladištenja i mljevenja žitarica. Pokazatelji kvalitete mlinskih proizvoda i metode određivanja. Osnove proizvodnje pekarskih proizvoda, tijesta i tjestenine. Procesi prerade prosolikih žitarica. Senzorska procjena kvalitete pekarskih i tjesteničarskih proizvoda. Zakonski propisi za žitarice i proizvode od žitarica. Proizvodnja neprehrambenih proizvoda iz žitarica. Mogućnosti iskorištavanja nusproizvoda. Suvremene tehnologije.
-Morfološki i kemijski pokazatelji kvalitete sirovina u proizvodnji šećera. Tehnološki postupak proizvodnje šećera iz šećerne repe, pokazatelji kvalitete šećera i metode određivanja. Pokazatelji kvalitete sirovina u tehnologiji čokolade i bombonskih proizvoda i metode određivanja.Tehnološki postupak proizvodnje čokolade. Osnovni tehnološki postupci proizvodnje pojedinih bombonskih proizvoda. Senzorska analiza kakaovih i bombonskih proizvoda i metode određivanja njihovog bioaktivnog sastava. Zakonski propisi u tehnologiji šećera, kakaovih i bombonskih proizvoda. Tendencije na tržištu konditorskih proizvoda i mogućnosti iskorištavanja nusproizvoda tehnologije šećera i kakaovih proizvoda.
Ishodi učenja: