Nositelj |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Šifra predmeta: |
SADRŽAJ PREDMETA
Integrirani pristup proizvodnji hrane - očuvanje prirodnih svojstava hrane, zadovoljavanje potreba i zahtjeva potrošača, smanjenje potrošnje energije u proizvodnji i zaštita okoliša. Principi proizvodnje hrane- od polja do stola (biljne i animalne namirnice). Zelene tehnologije u proizvodnji hrane. Superkritična ekstrakcija, elektrodijaliza i enzimski potpomognuto procesiranje. Tehnologije minimalnog procesiranja hrane (pri preradi mesa i ribe, mlijeka i mliječnih proizvoda, voća i povrća, žitarica i uljarica). Usporedna analiza konvencionalnih i suvremenih procesa inaktivacije mikroorganizama. Potencijalne opasnosti u procesu proizvodnje hrane i metode prevencije. Upotreba biljnih ekstrakata i preparata za konzerviranje hrane. Nove tehnologije hlađenja i smrzavanja hrane. Nove tehnologije dehidratacije i pakiranja hrane. Odgovorno upravljanje otpadom iz prehrambene industrije. Mjere i postupci zaštite i očuvanja okoliša- prerada nusproizvoda iz prehrambene industrije.
ISHODI UČENJA
opis metoda provođenja nastave | Predavanja, konzultacije i seminari. |
opis načina izvršavanja obveza | Seminarsko izlaganje i usmeni ispit. |
broj sati nastave | P+S+V : 20+10+0 = 30sati |