Tehnologija bezglutenskih proizvoda

ECTS bodovi:
3

Studij:
doktorski

Šifra predmeta:
165620

Opis predmeta

SADRŽAJ PREDMETA

Definicija i uzroci nastajanja celijakije. Izvori glutena u hrani. Sirovine (tradicionalne i nove) za proizvode bez glutena. Principi razvoja bezglutenskih proizvoda. Dostignuća u proizvodnji bezglutenskog kruha, tjestenine, keksa i kolača (recepture i uvjeti procesa). Način označavanja. Uvjeti čuvanja i pakiranja.

ISHODI UČENJA

  • kritički prosuditi rezultate znanstvenih istraživanja iz područja tehnologije bezglutenskih proizvoda
  • valorizirati utjecaj novih sastojaka na kvalitetu bezglutenskih proizvoda
  • preporučiti primjenu novih tehnologija u razvoju bezglutenskih proizvoda
  • kritički prosuditi dostupna rješenja problema u proizvodnji i skladištenju bezglutenskih proizvoda

Nastava

15 sati predavanja i 7,5 sati seminara

Literatura

  1. Gluten-free cereal products and beverages (2008) Ured. E. K. Arendt i F. Dal Bello. SAD: Academic Press.
{* *}