Opis predmeta
Sadržaj predmeta
- Specifični zahtjevi za proizvodnju hrane za posebne prehrambene potrebe
- Tržišni trendovi i komercijalizacija hrane za posebne prehrambene potrebe
- Tehnologija hrane na bazi žitarica za dojenčad i malu djecu
- Tehnologija hrane od žitarica bez glutena
- Tehnologija hrane (od žitarica) s niskim glikemijskim indeksom (za osobe s dijabetesom)
- Proizvodnja i razvoj prehrambenih proizvoda s niskom i smanjenom energetskom vrijednosti (sa smanjenim udjelom ugljikohidrata i/ili masti)
- Pekarski proizvodi sa smanjenim udjelom natrija / soli
- Hrana za smanjenje kolesterola
- Hrana od žitarica bogata proteinima
- Etički proizvodi (veganski, vegetarijanski) i održivost prehrambenog lanca
- Metode optimiranja recepture i procesa
- Izrada kruha bez glutena
Ishodi učenja
- identificirati ključne propise i postupke u proizvodnji i označavanju hrane za posebne prehrambene potrebe
- kritički procijeniti trendove u proizvodnji i potražnji hrane za posebne prehrambene potrebe
- predložiti kreativno korištenje funkcionalnih sirovina za proizvodnju hrane za posebne prehrambene potrebe
- primijeniti metode optimiranja razvoja i procesa proizvodnje hrane za posebne prehrambene potrebe
Preduvjeti
Nema
Tehnologija hrane za posebne prehrambene potrebe
Nastava
20 sati predavanja, 6 sati seminara, 4 sata vježbi
Literatura
Nastavni materijal,
Dodatna literatura
Osborne, S. i Morley, W. (2016) Developing food products for consumers with specific dietary needs. Woodhead Publishing, Elsevier Ltd.