Tehnologija hrane za posebne prehrambene potrebe

ECTS bodovi:
3

Studij:
diplomski

Šifra predmeta:
239597

Opis predmeta

Sadržaj predmeta

  1. Specifični zahtjevi za proizvodnju hrane za posebne prehrambene potrebe
  2. Tržišni trendovi i komercijalizacija hrane za posebne prehrambene potrebe
  3. Tehnologija hrane na bazi žitarica za dojenčad i malu djecu
  4. Tehnologija hrane od žitarica bez glutena
  5. Tehnologija hrane (od žitarica) s niskim glikemijskim indeksom (za osobe s dijabetesom)
  6. Proizvodnja i razvoj prehrambenih proizvoda s niskom i smanjenom energetskom vrijednosti (sa smanjenim udjelom ugljikohidrata i/ili masti)
  7. Pekarski proizvodi sa smanjenim udjelom natrija / soli
  8. Hrana za smanjenje kolesterola
  9. Hrana od žitarica bogata proteinima
  10. Etički proizvodi (veganski, vegetarijanski) i održivost prehrambenog lanca
  11. Metode optimiranja recepture i procesa
  12. Izrada kruha bez glutena

Ishodi učenja

  • identificirati ključne propise i postupke u proizvodnji i označavanju hrane za posebne prehrambene potrebe
  • kritički procijeniti trendove u proizvodnji i potražnji hrane za posebne prehrambene potrebe
  • predložiti kreativno korištenje funkcionalnih sirovina za proizvodnju hrane za posebne prehrambene potrebe
  • primijeniti metode optimiranja razvoja i procesa proizvodnje hrane za posebne prehrambene potrebe

Preduvjeti

Nema

Tehnologija hrane za posebne prehrambene potrebe

Nastava

20 sati predavanja, 6 sati seminara, 4 sata vježbi

Literatura

Nastavni materijal,

Dodatna literatura

Osborne, S. i Morley, W. (2016) Developing food products for consumers with specific dietary needs. Woodhead Publishing, Elsevier Ltd.

{* *}