Nositelj |
Suradnik |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Šifra predmeta: |
SADRŽAJ PREDMETA
Svojstva i karakteristike ambalažnog materijala za pakiranje prehrambenih proizvoda. Parametri koji utječu na odabir ambalaže: priroda proizvoda, uvjeti proizvodnje, skladištenja i transporta. Najzastupljeniji ambalažni materijali u pakiranju hrane: polimerni (monofilmovi, laminati), staklo, metal. Organske prevlake na metalima. Biodegradabilni polimeri. Jestiva ambalaža. Razvoj novih ambalažnih materijala. Metode analize ambalažnih materijala. Metode pakiranja hrane: aseptično pakiranje, vakuumsko pakiranje, pakiranje u modificiranoj atmosferi, aktivna i inteligentna ambalaža, ambalaža za mikrovalne pećnice (susceptori). Interakcija hrana-ambalaža (korozija, migracija, propusnost na plinove i vodenu paru). Rukovanje i trasport. Zakonska regulativa (RH,EU) materijala koji dolaze u dodir s hranom. Ambalaža i okoliš (ambalažni otpad).
ISHODI UČENJA
Obliciprovođenja nastave: | Sati | |
predavanja | 10 | |
seminari | 10 | |
konzultacije |
Naziv datoteke | Veličina | Ubačeno/mijenjano |
---|
Naziv datoteke | Veličina | Ubačeno/mijenjano |
---|
Red.br. | Naziv | |
1. | VUJKOVIĆ I., GALIĆ K., VEREŠ M., Ambalaža za pakiranje namirnica, Sveučilišni udžbenik, TECTUS, Zagreb 2007. | |
2. | ROBERTSON, G. L. Food Packaging – Principles and Practice, Marcel Dekker, Inc., New York 2013. |
Dopunska literatura
Red.br. | Naziv |
1. | Dong Sun Lee, Kit L. Yam, L. Piergiovanni, Food Packaging Science and Technology, 2008, CRC Press. |
2. | STEELE R. (ur) Understanding and measuring the shelf-life of food, Woodhead Publishing Ltd., Cambridge 2004 |
3. | AHVENAINEN R. (ur.) Novel food packaging techniques, Woodhead Publishing Limited, Boca Raton, 2003. |