Pakiranje hrane (PT)

ECTS bodovi:
4

Studij:
preddiplomski

Šifra predmeta:
269980

Opis predmeta

SADRŽAJ PREDMETA

Definicije, klasifikacija i podjela ambalaže (osnovna, s aspekta: otpada, rukovanja, vrste materijala). Funkcije i značaj pakiranja. Materijali (drvo, staklo, metal, papir, plastika, složeni ambalažni materijali, biorazgradljiva i jestiva ambalaža). Proizvodnja materijala. Metode prerade (injekcijsko prešanje, puhanje, lijevanje, ekstruzija, kalendiranje, istezanje folija, duboko izvlačenje, spajanje; izrada dvodijelnih i trodijelnih limenki; izrada staklenki, plastenki). Strojevi za omatanje i pakiranje. Ambalažni oblici: omoti, vreće i vrećice, kutije, sanduci, bačve, kante, boce, limenke, staklenke, plastenke, tube, čaše. Čepovi i zatvarači. Sustavi pakiranja prema vrsti proizvoda. Metode pakiranja hrane: aseptičko pakiranje, vakuum pakiranje, pakiranje u kontroliranoj/modificiranoj atmosferi, aktivna i inteligentna ambalaža, ambalaža za mikrovalne pećnice (susceptori). Interakcija hrana-ambalaža (korozija, migracija, propusnost na plinove i vodenu paru). Rukovanje i transport. Vrste transporta. Skladišta. Zakonska regulativa (RH, EU) materijala koji dolaze u dodir s hranom. Ambalaža i okoliš (ambalažni otpad i reciklaža).

ISHODI UČENJA

Primjeniti odgovarajuće analitičke metode u karakterizaciji različitih ambalažnih materijala
Protumačiti prednosti aseptičnog pakiranja pred drugim metodama pakiranja
Primijeniti vakuumsko pakiranje na odgovarajući prehrambeni proizvod
Primijeniti pakiranje u modificiranoj atmosferi na odgovarajući prehrambeni proizvod
Navesti primjere aktivnog i inteligentnog pakiranja i njihovu upotrebu kod pakiranja određenog proizvoda
Objasniti posljedice interakcije hrane u dodiru s ambalažnim materijalom
Obrazložiti prednosti i nedostatke korištenja mogućih ambalažnih materijala i metoda pakiranja za odabrani proizvod
Obrazložiti moguću interakciju odabranog proizvoda sa svakim od navedenih ambalažnih materijala.

Nastava

 

Vrste nastave sati
oznaka naziv
P Predavanja 25
L Laboratorijske vježbe 15

Obavijesti [0]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  

Nastavni materijali [0]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  

Literatura

Obvezna literatura:

1. VUJKOVIĆ I., GALIĆ K., VEREŠ M., Ambalaža za pakiranje namirnica, Sveučilišni udžbenik, TECTUS, Zagreb 2007.UJKOVIĆ I., GALIĆ K., VEREŠ M., Ambalaža za pakiranje namirnica, Sveučilišni udžbenik, TECTUS, Zagreb 2007.
2. GALIĆ K., KUREK M., ŠČETAR M., GABRIĆ D. (2022) Analiza ambalaže i materijala za pakiranje hrane, ISBN: 978-953-6893-19-5. https://repozitorij.pbf.unizg.hr/islandora/object/pbf%3A4291

 Preporučena literatura: 

1. ROBERTSON, G. L. Food Packaging – Principles and Practice, Marcel Dekker, Inc., New York 2013.
{* *}