Nositelj |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Šifra predmeta: |
SADRŽAJ PREDMETA
Definicije, klasifikacija i podjela ambalaže (osnovna, s aspekta: otpada, rukovanja, vrste materijala). Funkcije i značaj pakiranja. Materijali (drvo, staklo, metal, papir, plastika, složeni ambalažni materijali, biorazgradljiva i jestiva ambalaža). Proizvodnja materijala. Metode prerade (injekcijsko prešanje, puhanje, lijevanje, ekstruzija, kalendiranje, istezanje folija, duboko izvlačenje, spajanje; izrada dvodijelnih i trodijelnih limenki; izrada staklenki, plastenki). Strojevi za omatanje i pakiranje. Ambalažni oblici: omoti, vreće i vrećice, kutije, sanduci, bačve, kante, boce, limenke, staklenke, plastenke, tube, čaše. Čepovi i zatvarači. Sustavi pakiranja prema vrsti proizvoda. Metode pakiranja hrane: aseptičko pakiranje, vakuum pakiranje, pakiranje u kontroliranoj/modificiranoj atmosferi, aktivna i inteligentna ambalaža, ambalaža za mikrovalne pećnice (susceptori). Interakcija hrana-ambalaža (korozija, migracija, propusnost na plinove i vodenu paru). Rukovanje i transport. Vrste transporta. Skladišta. Zakonska regulativa (RH, EU) materijala koji dolaze u dodir s hranom. Ambalaža i okoliš (ambalažni otpad i reciklaža).
ISHODI UČENJA
Primjeniti odgovarajuće analitičke metode u karakterizaciji različitih ambalažnih materijala
Protumačiti prednosti aseptičnog pakiranja pred drugim metodama pakiranja
Primijeniti vakuumsko pakiranje na odgovarajući prehrambeni proizvod
Primijeniti pakiranje u modificiranoj atmosferi na odgovarajući prehrambeni proizvod
Navesti primjere aktivnog i inteligentnog pakiranja i njihovu upotrebu kod pakiranja određenog proizvoda
Objasniti posljedice interakcije hrane u dodiru s ambalažnim materijalom
Obrazložiti prednosti i nedostatke korištenja mogućih ambalažnih materijala i metoda pakiranja za odabrani proizvod
Obrazložiti moguću interakciju odabranog proizvoda sa svakim od navedenih ambalažnih materijala.
Vrste nastave | sati | |
oznaka | naziv | |
P | Predavanja | 25 |
L | Laboratorijske vježbe | 15 |
Naziv datoteke | Veličina | Ubačeno/mijenjano |
---|
Naziv datoteke | Veličina | Ubačeno/mijenjano |
---|
Obvezna literatura:
1. | VUJKOVIĆ I., GALIĆ K., VEREŠ M., Ambalaža za pakiranje namirnica, Sveučilišni udžbenik, TECTUS, Zagreb 2007.UJKOVIĆ I., GALIĆ K., VEREŠ M., Ambalaža za pakiranje namirnica, Sveučilišni udžbenik, TECTUS, Zagreb 2007. |
2. | GALIĆ K., KUREK M., ŠČETAR M., GABRIĆ D. (2022) Analiza ambalaže i materijala za pakiranje hrane, ISBN: 978-953-6893-19-5. https://repozitorij.pbf.unizg.hr/islandora/object/pbf%3A4291 |
Preporučena literatura:
1. | ROBERTSON, G. L. Food Packaging – Principles and Practice, Marcel Dekker, Inc., New York 2013. |