ECTS bodovi: |
Studij: |
Šifra predmeta: |
SADRŽAJ PREDMETA
Materijalna i energetska bilanca termičkih procesa (pasterizacija, sterilizacija, uparavanje). Rashladni procesi i postrojenja:materijalna i energetska bilanca. Osnove membranskih procesa - materijalna i energetska bilanca (uređaji i primjena. Toplinski procesi sa direktnom ili radijacijskom energijom. Dielektrično zagrijavanja – princip, primjena, oprema. Omsko zagrijavanje - princip, primjena, oprema. Infracrveno zagrijavanje - princip, primjena, oprema. Procesiranje hrane električnim poljem – princip i oprema. Procesiranja hrane visokim hidrostatskim tlakom – princip i oprema. Procesiranje hrane ultrazvukom – princip i oprema. Procesiranje hrane pulsirajućim svjetlom – princip i oprema. Pakiranje hrane – načini, vrste materijala za pakiranje, međudjelovanje materijala za pakiranje i hrane, utjecaj na okoliš. Transport, skladištenje i distribucija hrane.
ISHODI UČENJA
Vrste nastave | sati | |
oznaka | naziv | |
P | Predavanja | 20 |
A | Auditorne vježbe | |
L | Laboratorijske vježbe | 20 |
PK | Vježbe u praktikumu | |
S | Seminar | 15 |
T | Terenske vježbe | 10 |
Naziv datoteke | Veličina | Ubačeno/mijenjano |
---|
Naziv datoteke | Veličina | Ubačeno/mijenjano |
---|
Obvezna literatura
red. broj | Naziv |
1. | Z. Herceg, Procesi konzerviranja hrane - novi postupci, Golden marketing, Tehnička knjiga, Zagreb, 2009. |
2. | R. Paul Singh, Dennis R. Heldman: Introduction to Food Engineering, Academic Press, San Diego, California, USA, 2001. |
3. | P.J. Fellows: Food processing technology, principles and practice, second edition, Woodhead Publishing Limited and CRC Press LLC, Boca Raton, USA, 2000 . |
Preporučena literatura
red. broj | Naziv |
1. | M.LeMagner, P. Jelen, Food Engineering and Process Applications, Elsevier, 1986. |