Suradnik |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Najnovijadostignuća u procesima prerade i konzerviranja hrane. Konzerviranje niskim tempearturama. Pojave pri smrzavanju hrane – kristalizacija, rekristalizacija, staklasti prijelaz, predtaljenje, devitrifikacija. Krioprotektori. Termofizička svojstva hrane. Nove netermičke metode u konzerviranju hrane: visoki hidrostatski tlak, primjena pulsirajućeg električnog polja, pulsirajućeg svijetla, oscilirajućeg magnetskog polja, ultrazvuka. Konzerviranje preprekama. Principi i metode minimalnog procesiranja hrane. Primjena mikrovalova u procesima proizvodnje hrane. Osmodehidratacija.
Obliciprovođenja nastave: | Sati | |
predavanja | 20 | |
seminari | 7,5 | |
vježbe | 7,5 |
Red. br. |
Naziv |
1. | P. Fellows: Food processing technology, 2th Ed., Cambridge, England, 2000. |
2. | A.Ibarz, G.V.Barbosa-Canovas, Unit Operation in Food Engineering, CRC Press, Boca Raton, 2002. |
3. | J.M.Coulson, J.F.Richardson, J.R.Backhurst, J.H.Harker: Chemical Engineering, 3rd ed., Pergamon Press, Oxford,1978. |
4. | F.A.R. Oliveira, J.C. Oliveira: Processing Foods, CRC Press Boca Raton, 1999. |
Dopunska literatura
Red. br. |
Naziv |
1. | Heinz P. Bloch: Process Plant Machinery, Butterworth, USA, 1989. |
2. | T.Lovrić: Procesi u prehrambenoj industriji s osnovama prehrambenog inženjerstva,Hinus Zagreb, 2003. |