Znanost o hrani

Suradnici

ECTS bodovi:
3

Studij:
doktorski

Opis predmeta

Uloga znanosti u procesiranju hrane. Stabilnost pojedinih sastojaka hrane u funkciji različitih čimbenika (temperatura, kisik, zrak, voda, enzimi, mikroorganizmi). Poželjne i nepoželjne posljedice procesiranja hrane. Primjena niskih temperatura u konzerviranje hrane. Pojave pri zamrzavanju i odmrzavanju hrane. Fazni prijelazi pri niskim temperaturama. Antioksidansi. Funkcionalna, organoleptička i fizička svojstva hrane. Formiranje specifične boje, arome, teksture i drugih reoloških svojstava hrane. Minimalno procesiranje hrane.

Nastava

Oblici provođenja nastave   Sati
predavanja 20
seminari 7,5
vježbe 7,5

Literatura

Red.

br.

Naziv
1 H.D.Belitz, W.Grosch, P.Schieberle: Food Chemistry, Springer Verlag, 2004.
2 Physical Chemistry of Food Processes, Vol.1, Fundamental Aspects, AVI book, New York, 1993

Red.

br.

Naziv
1 Znanstveni članci vezani uz pojedina poglavlja
{* *}