Opis predmeta
SADRŽAJ PREDMETA
Grožđe kao sirovina za proizvodnju vina. Berba i prerada grožđa. Kvasci u tehnologiji vina. Alkoholna fermentacija. Tehnologija proizvodnje bijelih, crnih i ružičastih vina. Stabilizacija vina. Jabučno mliječna fermentacija. Postupci dozrijevanja. Starenje vina. Filtracija vina i punjenje u boce. Kemijski sastav vina. Arome vina. Uloga i značaj fenolnih spojeva u vinu. Senzorska analiza vina. Suvremene metode analize vina. Vinski podrum. Principi proizvodnje specijalnih vina. Tehnologija proizvodnje voćnih vina.Osnove zakonodavstva u vinarstvu.
ISHODI UČENJA
- prepoznati, primjeniti, izabrati, identificirati određene postupke prerade grožđa i proizvodnje vina
- znati izabrati odgovarajuće postupke njege i čuvanja vina
- poznavati kemijski sastav vina i promjene koje se odvijaju tijekom pojedinih faza proizvodnje, njege i čuvanja vina
- identificirati uzroke mana i nedostataka vina i znati postupke njihove prevencije
- procijeniti stupanj kvalitete vina
- objasniti specifičnosti proizvodnje pjenušavih i specijalnih vina
- izabrati uvjete i postupke u proizvodnji voćnih vina
- izraditi projekt vinskog podruma
Nastava
Satnica:
Predavanja:
|
49 h
|
Laboratorijske vježbe:
|
47 h
|
Seminari:
|
7 h
|
Literatura
Obavezna literatura:
- Ribéreau-Gayon, P., Dubourdieu, D., Doneche, B., Lonvaud, A. (2006) Handbook of enology Volume 1, The microbiology of wine and vinifications 2. izd., John Wiley & Sons, Chichester.
- Riberau-Gayon, P., Glories, Y., Maujean, A., Dubourdieu, D. (2006) Handbook of Enology Volume 2, The Chemistry of Wine, Stabilization and Treatments, 2. izd., John Wiley & Sons, Chicester.
Dodatna literatura:
- Jackson, S.R. (2014) Wine science, Principles and application, 2.izd., Elsevier Inc. London.
- Ough, C., S., Amerine, M. A. (1988) Methods for Analysis of Musts and Wines, John Wiley & Sons, New York.
- Moreno-Arribas, M.V., Polo, M.C. (2009) Wine chemistry and biochemistry, Springer, NewYork.
- Fugelsang K.C., Edwards, C.G. (2007) Wine microbiology, practical applications and procedures, 2 izd. Springer, New York.