Senzorika i analitika vina

ECTS bodovi:
3

Studij:
diplomski

Šifra predmeta:
239598; 53748; 53294

Opis predmeta

SADRŽAJ PREDMETA

  • Fiziologija osjetila okusa, njuha, vida i sluha.
  • Senzorska procjena vina.
  • Osnovne karakteristike vina: miris, okus i boja vina, otkrivanje, razumijevanje i prepoznavanje.
  • Terminologija opisa senzorskih svojstava vina.
  • Manjkavosti, nedostaci i bolesti vina.
  • Organiziranje kušanja (laboratorij, čaše, temperatura i volumen uzorka…).
  • Senzorski testovi (hedonistički, deskriptivni, triangl test).
  • Upoznavanje s metodama bodovnog ocjenjivanja vina.
  • Fizikalno-kemijske, spektrofotometrijske i instrumentalne analize mošta i vina.

ISHODI UČENJA

  • interpretirati osnovna osjetila (okus, miris i vid),
  • primjeniti stručnu terminologiju kod opisivanja vina,
  • samostalno opisati senzorske karakteristike vina (mirisne komponente, komponente koje formiraju okus vina, skladnost između pojedinih sastojaka vina),
  • vrednovati kakvoću proizvoda, razlikovati vinske u odnosu na defektne mirise i okuse vina,
  • koristiti metode bodovnog ocjenjivanja vina,
  • odrediti fizikalno-kemijskim i instrumentalnim metodama pojedine komponente vina.

OBAVIJESTI I NASTAVNI MATERIJAL bit će dostupni preko sustava Merlin.

Nastava

Satnica:
predavanja: 20 sati
laboratorijske vježbe: 15 sati

Literatura

  1. Jackson, R. (2002) Wine Tasting: A Profesional Handbook, Academic Press.
  2. Grainger, K. (2009) Wine Quality: Tasting and Selection, Wiley-Blackwell.
{* *}