|
Studij: diplomski
|
Šifra predmeta:
239598; 53748; 53294
|
Opis predmeta
SADRŽAJ PREDMETA
- Fiziologija osjetila okusa, njuha, vida i sluha.
- Senzorska procjena vina.
- Osnovne karakteristike vina: miris, okus i boja vina, otkrivanje, razumijevanje i prepoznavanje.
- Terminologija opisa senzorskih svojstava vina.
- Manjkavosti, nedostaci i bolesti vina.
- Organiziranje kušanja (laboratorij, čaše, temperatura i volumen uzorka…).
- Senzorski testovi (hedonistički, deskriptivni, triangl test).
- Upoznavanje s metodama bodovnog ocjenjivanja vina.
- Fizikalno-kemijske, spektrofotometrijske i instrumentalne analize mošta i vina.
ISHODI UČENJA
- interpretirati osnovna osjetila (okus, miris i vid),
- primjeniti stručnu terminologiju kod opisivanja vina,
- samostalno opisati senzorske karakteristike vina (mirisne komponente, komponente koje formiraju okus vina, skladnost između pojedinih sastojaka vina),
- vrednovati kakvoću proizvoda, razlikovati vinske u odnosu na defektne mirise i okuse vina,
- koristiti metode bodovnog ocjenjivanja vina,
- odrediti fizikalno-kemijskim i instrumentalnim metodama pojedine komponente vina.
OBAVIJESTI I NASTAVNI MATERIJAL bit će dostupni preko sustava Merlin.
Nastava
Satnica:
predavanja: 20 sati
laboratorijske vježbe: 15 sati
Literatura
- Jackson, R. (2002) Wine Tasting: A Profesional Handbook, Academic Press.
- Grainger, K. (2009) Wine Quality: Tasting and Selection, Wiley-Blackwell.