Opis predmeta
SADRŽAJ PREDMETA
Fizikalno-kemijski i biokemijski mehanizmi tijekom dozrijevanja grožđa i čimbenici koji utječu na njih. Suvremeni trendovi u proizvodnji, dozrijevanju i čuvanju crnih, bijelih i ružičastih vina. Uvjeti tijekom pojedinih faza proizvodnje vina: prerada grožđa, alkoholna i malolaktičke fermentacije, postfermentativni postupci (bistrenje, stabilizacija, dozrijevanje, starenje, čuvanja....), kemijski i biokemijski mehanizmi tijekom pojedine faze te njihov utjecaj na fizikalno-kemijsku i senzorsku kvalitetu vina. Mogućnosti primjene suvremenih postupaka u proizvodnji vina (membranski procesi, UV-zračenja, visoki hidrostatski tlaka, pulsirajuće električno polje i sl.).
ISHODI UČENJA
- Procijeniti stupanj kvalitete grožđa kao sirovine za proizvodnju vina određene kategorije.
- Izabrati uvjete i tehnološke postupke značajne za proizvodnju i čuvanje vina.
- Ocijeniti utjecaj pojedinih čimbenika značajnih za odvijanje kemijskih i biokemijskih transformacija te prepoznati njihovo podrijetlo i utjecaj na nivo kvalitete vina.
- Prosuditi potrebu i značaj uvođenja novih tehnoloških procesa i njihov utjecaj na kvalitetu vina.
Literatura
- Ribéreau-Gayon, P., Dubourdieu, D., Doneche, B., Lonvaud, A. (2006) Handbook of enology: The microbiology of Wine and Vinifications Volume 1, John Wiley & Sons,Chichester, England.
- Ribéreau-Gayon, P., Glories, Y., Maujean, A., Dubourdieu, D. (2006) Handbook of Enology: The Chemistry of Wine Stabilization and Tretmants, John Wiley & Sons Ltd, Chichester, England.
- Jackson, R.S. (2014) Wine science – principles and application. 4. izd., Academic Press,San Diego, USA.
- Moreno-Arribas, M.V., Polo, M.C. (2009) Wine chemistry and biochemistry, Springer, New York, USA.
- Hornsey, I. (2007) The chemistry and biology of winemaking. The royal society of chemistry, Cambrige, UK.
- Grainger, K. (2009) Wine quality: Tasting and selection, John Wiley & Sons, Chichester, UK.
- Jackson, R.S. (2009) Wine tasting: A professional handbook, Academic Press, London UK.
- Fugelsang, K.C., Edwards, C.G.(2007) Wine Microbiology: Practical Applications and Procedures, Springer, New York, USA.
- Carrascosa, A.V., Muñoz, R., González, R. (2011) Molecular wine microbiology. Academic Press. London Burlington, San Diego.