Nositelj |
Suradnik |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Šifra predmeta: |
SADRŽAJ PREDMETA
Voćna vina (definicija, vrste, proizvodnja u RH i svijetu). Fizikalno-kemijske karakteristike voća kao sirovine za proizvodnju voćnih vina. Tehnološki proces proizvodnje voćnih vina (izbor voća i primarna prerada; priprema za alkoholnu fermentaciju; alkoholna fermentacija; jabučno-mliječna fermentacija; postfermentativni postupci; punjenje u boce i etiketiranje). Specifičnosti proizvodnje voćnih vina od pojedinih voćnih vrsta (jabuka, višnja, šljiva i sl.). Specifičnosti proizvodnje pjenušavih i fortificiranih voćnih vina. Metode procjene kvalitete voćnih vina (fizikalno-kemijske značajke, senzorska svojstva, nutritivna vrijednost).
ISHODI UČENJA:
Predavanja: 20 h
Vježbe: 12 h
Seminari: 5 h
1. Kosseva, M. R., Joshi, V.K.,. Panesar, P.S. (ured.) (2017) Science and Technologyof Fruit Wine Production Academic Press, London.
2. kolb, E.,Demuth, G., Shurug, U., Sennenvald, K. (2007) Voćna vina, proizvodnja u kućanstvu i obrtu (preveo I: Zrinščak). ITD Gaudeamus
3. Jackson, R. S. (2014) Wine science: Principles and applications, izdanje 4, Academic press, San Diego.