Voćna vina

ECTS bodovi:
3

Studij:
preddiplomski

Šifra predmeta:
269935

Opis predmeta

SADRŽAJ PREDMETA

Voćna vina (definicija, vrste, proizvodnja u RH i svijetu). Fizikalno-kemijske karakteristike voća kao sirovine za proizvodnju voćnih vina. Tehnološki proces proizvodnje voćnih vina (izbor voća i primarna prerada; priprema za alkoholnu fermentaciju; alkoholna fermentacija; jabučno-mliječna fermentacija; postfermentativni postupci; punjenje u boce i etiketiranje). Specifičnosti proizvodnje voćnih vina od pojedinih voćnih vrsta (jabuka, višnja, šljiva i sl.). Specifičnosti proizvodnje pjenušavih i fortificiranih voćnih vina. Metode procjene kvalitete voćnih vina (fizikalno-kemijske značajke, senzorska svojstva, nutritivna vrijednost).

ISHODI UČENJA:

  • definirati uvjete procesa proizvodnje voćnih vina (odabir voćnih vrsta, potrebe za prostorom, potrebnu opremu, uvjeti stabilizacije i čuvanja)
  • odabrati adekvatne sirovine i pomoćne materijale za proizvodnji voćnih vina
  • definirati vrste i opisati specifičnosti proizvodnog procesa pojedinih voćnih vina.
  • opisati specifična svojstva pojedinih voćnih vina
  • odabrati metode za procjenu kvalitete voćnih vina
  • procijeniti razinu kvalitete na temelji fizikalno-kemijske i senzorske analize voćnih vina
  • prepoznati nedostatke i poduzimati primjerene postupke za njihovu prevenciju i uklanjanje/smanjenje/ iz voćnih vina
  • odabrati način punjenja i odgovarajuću ambalažu za voćna vina.
  • prepoznati i definirati zakonske odredbe vezane uz proizvodnju i poslovanje s voćnim vinima
  • odabrati odgovarajuću opremu i postupke unaprjeđenja postojećih tehnoloških postupaka

Nastava

Predavanja: 20 h

Vježbe: 12 h

Seminari: 5 h

Literatura

1. Kosseva, M. R., Joshi, V.K.,. Panesar, P.S. (ured.) (2017) Science and Technologyof Fruit Wine Production Academic Press, London.

2. kolb, E.,Demuth, G., Shurug, U., Sennenvald, K. (2007) Voćna vina, proizvodnja u kućanstvu i obrtu (preveo I: Zrinščak). ITD Gaudeamus

3. Jackson, R. S. (2014) Wine science: Principles and applications, izdanje 4, Academic press, San Diego.

{* *}