Nositelj |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Šifra predmeta: |
SADRŽAJ PREDMETA
Pimarna klaonička obrada i postmortalne promjene u mesu. Kategorizacija mesa za preradu. Boja, pH vrijednost i sposobnost vezanja vode mesa.Postupci konzerviranja mesa. Učinci pojedinih postupaka konzerviranja na kakvoću mesa. Oprema i strojevi u mesnoj industriji. Tehnološki procesi proizvodnje kobasičarskih proizvoda. Ovitci za kobasice. Tehnološki procesi proizvodnje proizvoda od mesa u komadima i usitnjenog mesa te suhomesnatih proizvoda. Proizvodnja slanine i ostalih proizvoda od mesa. Aditivi u mesnoj industriji. Podjela mesnih proizvoda s obzirom na trajnost i upotrijebljeni način konzerviranja te ambalažu. Pakiranje mesa i proizvoda. Vrste kvarenje svježeg mesa i uzročnici kvarenja. Kvarenje mesnih proizvoda i uzročnici kvarenja. Sigurnost i kvaliteta mesnih proizvoda. Razvoj funkcionalnih proizvoda od mesa. Primjena novih tehnologija u mesnoj industriji s ciljem produljenja trajnosti i unaprjeđenja tehnoloških postupaka proizvodnje. Utjecaj kemijskog sastava riba na promjene tijekom prerade i skladištenja. Promjene na proizvodima tijekom post-mortem perioda te zamrzavanja i utjecaj unutarnjih i vanjskih parametara na svježinu i rok trajanja proizvoda. Metode za ocjenu svježine hlađene i zamrznute ribe.Promjene na proteinima, mastima i udjelu vode riba tijekom proizvodnje slanih, dimljenih, mariniranih i toplinski steriliziranih proizvoda. Utjecaj antimikrobnih faktora na sigurnost, rok trajanja i kvalitetu proizvoda. Surimi. Proizvodnja fermentiranih ribljih proizvoda, prerada algi te funkcionalni proizvodi od akvatičnih organizama i nuzproizvoda. Upotreba novih postupaka produljenja trajnosti i njihov utjecaj na fizikalno kemijska svojstva proizvoda. Brze metode u kontroli kvalitete.
ISHODI UČENJA
Nakon uspješno savladanog predmeta, student preddiplomskog studija će moći:
Nakon uspješno savladanog predmeta, student diplomskog studija će moći:
PREDUVJETI ZA UPIS (PREDDIPLOMSKI STUDIJ):
Vrste nastave | sati | |
oznaka | naziv | |
P | Predavanja | 60 |
A | Auditorne vježbe | |
L | Laboratorijske vježbe | 30 |
PK | Vježbe u praktikumu | |
S | Seminar | 15 |
T | Terenske vježbe | 15 |
Naziv datoteke | Veličina | Ubačeno/mijenjano | |
---|---|---|---|
Obavjest o početku predavanja | 197,14 kB | 02.09.2022. 17:05 |
Naziv datoteke | Veličina | Ubačeno/mijenjano |
---|
Obvezna literatura
red. broj | Naziv |
1. | Kovačević, D. (2001) Kemija i tehnologija mesa i ribe, Sveučilište J.J. Strossmayera, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek. |
2. | Živković, J. (1986) Higijena i tehnologija mesa II dio. – Kakvoća i prerada, Udžbenici Sveučilište u Zagrebu, Tipografija, Đakovo. |
3. | Sanja Vidaček, Tehnologija prerade ribe, interna skripta. |
Preporučena literatura
red. broj | Naziv |
1. | Milišić, N. (2003) Sva riba Jadranskog mora,Marjan tisak, Split. |
2. | Handbook of meat processing (2012) F. Toldrá (ed.) Blackwell Publishing Professional, Ames, Iowa. |