ECTS bodovi: |
Studij: |
Šifra predmeta: |
Ciljevi kolegija:
Ciljevi predmeta su upoznavanje studenta sa specifičnim karakteristikama sirovina koje se koriste u proizvodnji prehrambenih proizvoda animalnog podrijetla te ulja i masti, upoznavanje s osnovnim principima i tehnološkim postupcima prerade mesa, ribe, mlijeka i lipida. Studenti će steći znanja i vještine neophodne za neposredni nadzor proizvodnje i procjenu kvalitete sirovina i gotovih proizvoda.
Očekivani ishodi učenja na razini kolegija:
1. Opisati sirovine animalnog podrijetla (stoka, perad, jaja, ribe, rakovi, mekušci, mlijeko)
2. Odabrati postupke proizvodnje mesnih, ribljih i mliječnih proizvoda ovisno o svojstvima animalne sirovine
3. Vrjednovati kvalitetu i nutritivnu vrijednost hrane iz namirnica animalnog podrijetla.
4. Opisati postupke izdvajanja sirovog ulja te rafinacije ulja ovisno o svojstvima sirovine
5. Interpretirati kemijska i fizikalna svojstva sirovine, proizvoda i nusproizvoda u tehnologiji ulja i masti.
6. Odabrati prikladne analitičke metode za određivanje kvalitete i oksidacijske stabilnosti sirovina i proizvoda u tehnologiji ulja i masti
Opis sadržaja kolegija:
Meso i riba
Mlijeko
Lipidi
Vrste nastave | sati | |
oznaka | naziv | |
P | Predavanja | 60 |
A | Auditorne vježbe | |
L | Laboratorijske vježbe | 36 |
PK | Vježbe u praktikumu | |
S | Seminar | |
T | Terenske vježbe |
Literatura:
Nives Marušić Radovčić Nastavni materijal s predavanja
Sanja Vidaček Tehnologija prerada ribe- interna skripta
Lj. Tratnik, R. Božanić (2012) Mlijeko i mliječni proizvodi, Hrvatska mljekarska udruga. Udžbenik
R. Božanić, I. Jeličić, T. Bilušić (2010) Analiza mlijeka i mliječnih proizvoda. Plejada. Priručnik
Škevin. D (2016) Kemija i tehnologija ulja i masti, interna skripta, PBF, Zagreb