ECTS bodovi: |
Studij: |
Šifra predmeta: |
Ciljevi kolegija: Ciljevi predmeta jesu upoznavanje studenta sa specifičnim karakteristikama animalnih sirovina koje se koriste u proizvodnji prehrambenih proizvoda animalnog podrijetla te upoznavanje s osnovnim principima i tehnološkim postupcima prerade mesa, ribe i mlijeka. Studenti će steći znanja i vještine potrebne za nadzor i kontrolu procesa proizvodnje, vještine potrebne za kategoriziranje i označavanje hrane te usporedbu prehrambene vrijednosti proizvoda. Predmet se osim toga bavi i karakteristikama vode u prirodi i vode za piće te opisom nekih procesa za obradu vode i dobivanje vode potrebne kvalitete.
Očekivani ishodi učenja na razini kolegija:
Vrjednovati kvalitetu i nutritivnu vrijednost hrane iz namirnica animalnog podrijetla.
Opisati postupke proizvodnje mesnih, ribljih i mliječnih proizvoda ovisno o svojstvima animalne sirovine
Objasniti osnovne karakteristike vode u prirodi i vode za piće
Objasniti princip i karakteristike procesa dezinfekcije, mekšanja ionskom izmjenom i membranske filtracije
Opis sadržaja kolegija:
Meso i riba
•Klasifikacija i kategorizacija crvenog mesa te peradi mesa i jaja (2 sata)
•Taksonomija riba, školjkaša i mekušaca (2 sata)
•Tehnologije prerade mesnih i ribljih proizvoda (6 sati)
Mlijeko
•Mlijeko-karakteristike i sastav (lipidi, laktoza, proteini, enzimi, minerali i vitamini) (4 sata)
•Osnovni principi proizvodnje mlijeka: toplinski obrađeno mlijeko; mlijeko u prahu; fermentirano mlijeko; sirevi; maslac i sladoled (6 sati).
Voda
Karakteristike prirodnih voda i voda za piće (1 sat)
•Tvrdoća, alkalnost i stabilnost vode (3 sata)
•Dezinfekcija vode (2 sata)
•Omekšavanje i uklanjanje nitrata iz vode ionskom izmjenom (2 sata)
•Primjena reverzne osmoze i ultrafiltracije u proizvodnji pitke vode (2 sata).
Vrste nastave | sati | |
oznaka | naziv | |
P | Predavanja | 30 |
A | Auditorne vježbe | |
L | Laboratorijske vježbe | |
PK | Vježbe u praktikumu | |
S | Seminar | |
T | Terenske vježbe |
Literatura:
Nives Marušić Radovčić Nastavni materijal
Sanja Vidaček Prerada ribe- interna skripta
Lj. Tratnik, R. Božanić (2012) Mlijeko i mliječni proizvodi, Hrvatska mljekarska udruga. Udžbenik
Tehnologija vode za nutricioniste, interna skripta