Tehnologija sladoleda i mliječnih deserata

ECTS bodovi:
3

Studij:
preddiplomski

Šifra predmeta:
252760

Opis predmeta

Ciljevi predmeta:

  • Osposobiti studenta za proizvodnju sladoleda i mliječnih deserata te za analizu parametara kvalitete tih proizvoda.
  • Upoznavanje i primjenjivanje važećih propisa za označavanje sladoleda i deserata te njihovo stavljanje na tržište.

Nakon što student/ica odsluša i položi predmet moći će:

  • Definirati kategorije sladoleda i mliječnih deserata;
  • Objasniti tehnološki postupak proizvodnje sladoleda i mliječnih deserata;
  • Osmisliti recepturu za pripremu sladoledne smjese i mliječnih deserata;
  • Kontrolirati parametre kvalitete sladoledne smjese;
  • Poduzeti odgovarajuće mjere za rješavanje mana sladoleda;
  • Argumentirati hranjivu vrijednost sladoleda i mliječnih deserata;
  • Predložiti ambalažu za pakiranje sladoleda i mliječnih deserata;
  • Primijeniti zakonsku regulativu vezanu uz označavanje sladoleda i mliječnih deserata.

Nastava

Način izvođenja nastave:

  • 18 sati predavanja
  • 5 sati seminara
  • 10 sati vježbi

Literatura

  • Božanić, R., Jeličić, I. i Bilušić, T. Analiza mlijeka i mliječnih proizvoda, Plejada, Zagreb, 2010.
  • Marshall, R.T., Goff, H.D. i Hartel, R.W. Ice Cream, 6. izdanje, Kluwer Academic, New York, 2003.
  • Fuquay, J., Fox, P.F., McSweeney, P.L.H. Ice cream and desserts, U: Encyclopedia od Dairy Sciences, 2010.
  • Park, Y.W., Haenlein, G.F.W., Milk and Dairy products in Human nutrition – Production, Composition and Health, Wiley-Blackwell, 2013. (E-knjiga)
  • Clarke, C. The Science of Ice cream, The Royal Society of Chemistry, 2004. (E-knjiga)
  • Bylund, G. Dairy processing handbook, Tetra-Pak, Processing Systems AB, Lund, Sweeden, 2003. (E-knjiga)
{* *}