Opis predmeta
Ciljevi predmeta:
- Osposobiti studenta za proizvodnju sladoleda i mliječnih deserata te za analizu parametara kvalitete tih proizvoda.
- Upoznavanje i primjenjivanje važećih propisa za označavanje sladoleda i deserata te njihovo stavljanje na tržište.
Nakon što student/ica odsluša i položi predmet moći će:
- Definirati kategorije sladoleda i mliječnih deserata;
- Objasniti tehnološki postupak proizvodnje sladoleda i mliječnih deserata;
- Osmisliti recepturu za pripremu sladoledne smjese i mliječnih deserata;
- Kontrolirati parametre kvalitete sladoledne smjese;
- Poduzeti odgovarajuće mjere za rješavanje mana sladoleda;
- Argumentirati hranjivu vrijednost sladoleda i mliječnih deserata;
- Predložiti ambalažu za pakiranje sladoleda i mliječnih deserata;
- Primijeniti zakonsku regulativu vezanu uz označavanje sladoleda i mliječnih deserata.
Nastava
Način izvođenja nastave:
- 18 sati predavanja
- 5 sati seminara
- 10 sati vježbi
Literatura
- Božanić, R., Jeličić, I. i Bilušić, T. Analiza mlijeka i mliječnih proizvoda, Plejada, Zagreb, 2010.
- Marshall, R.T., Goff, H.D. i Hartel, R.W. Ice Cream, 6. izdanje, Kluwer Academic, New York, 2003.
- Fuquay, J., Fox, P.F., McSweeney, P.L.H. Ice cream and desserts, U: Encyclopedia od Dairy Sciences, 2010.
- Park, Y.W., Haenlein, G.F.W., Milk and Dairy products in Human nutrition – Production, Composition and Health, Wiley-Blackwell, 2013. (E-knjiga)
- Clarke, C. The Science of Ice cream, The Royal Society of Chemistry, 2004. (E-knjiga)
- Bylund, G. Dairy processing handbook, Tetra-Pak, Processing Systems AB, Lund, Sweeden, 2003. (E-knjiga)