Sladila

ECTS bodovi:
3

Studij:
preddiplomski
diplomski

Šifra predmeta:
252758; 39857, 53700

Opis predmeta

SADRŽAJ PREDMETA

  • Podjela sladila, relativna slatkoća, ugljikohidratna sladila
  • Monosaharidna sladila: glukoza i fruktoza- proizvodnja i fizikalno-kemijska svojstva
  • Disaharidna sladila: saharoza, invertni šećer,  laktoza, maltoza, palatinoza, leukroza (proizvodnja, fizikalno-kemijska svojstva, komercijalni oblici)
  • Oligosaharidna sladila – kupling šećer i neošećer, svojstva i uporaba
  • Sladila na bazi škroba(fizikalno-kemijski sastav, industrijsko dobivanje, neenzimski i enzimski postupci), gluozni i maltozni sirupi
  • Šećerni alkoholi– proizvodnja, fizikalno-kemijska svojstva i uporaba
  • Nesaharozni ugljikohidrati – med, kemijski sastav, fizikalna svojstva, identifikacija
  • Neugljikohidratna sladila (umjetna, intenzivna, nenutritivna)
  • Zakonska regulativa (šećer, sirupi, aditivi, dozvoljeni dnevni unos i deklariranje)

ISHODI UČENJA

  • objasniti važnost odabira sladila u svakodnevnoj prehtani
  • definirati monosaharidna, disaharidna i oligosaharidna sladila te sladila na bazi škroba i argumentirati njihovu primjenu u prehrambenoj industriji
  • argumentirati primjenu šećernih alkohola
  • opisati postupak proizvodnje neugljikohidratnih sladila i definirati njihovu primjenu u prehrambenoj industriji
  • definirati fizikalno-kemijske karakteristike prirodnih sladila
  • osmisliti nove prehrambene proizvode, sa zamjenskim sladilima, namijenjene potoršačima sa specifičnim potrebama

PREDUVJETI ZA UPIS:

  • Opća kemija
  • Analitička kemija
  • Organska kemija

Nastava

Vrste nastave sati
oznaka naziv
P Predavanja 20
A Auditorne vježbe  
L Laboratorijske vježbe  
PK Vježbe u praktikumu  
S Seminar 10
T Terenske vježbe  

Obavijesti [1]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  
Broj preuzimanja: 1061  Zanimljivosti o predmetu za neodlučne studente 5,60 MB 02.09.2022. 17:05

Nastavni materijali [0]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  

Literatura

Obvezna literatura:

Red. broj Naziv
1. Mitchell, H. (2006) Sweeteners and sugar alternatives in food technology, Blackwell Publishing, Oxford, UK.
2. Marie, S., Piggot, J. R. (1991) Handbook of sweeteners, Blackie, London.
3. Saulo, A. A. (2005) Sugars and Sweeteners in Foods, Food Safety Technology, 16, 1-7.

Preporučena literatura:

Red. broj Naziv
1. Tschanz, C., Butchcko, H. H., Stargel, W. W., Kotsonis, F. N. (1996) The Clinical Evaluation of a food Additive-Assessment of Aspartame, CRC Press, New York.
3. Kroger, M., Meister, K., Kava, R. (2006) Low-calorie sweeteners and other sugar substitutes: a review of the safety issues, Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 5, 35-47.
{* *}