Nositelj |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Šifra predmeta: |
SADRŽAJ PREDMETA
Značaj ugljikohidratnih i drugih sladila u prehrani i industrijskoj proizvodnji. Pregled tehnoloških operacija u proizvodnji saharoze iz šećerne repe i šećerne trske. Novi procesi u proizvodnji ugljikohidratnih sladila. Parametri kakvoće (fizikalno-kemijska, nutritivna i biološka svojstva) te funkcionalni potencijal ugljikohidratnih i drugih sladila. Nusproizvodi u tehnologiji ugljikohidrata i njihova primjena u razvoju i proizvodnji novih proizvoda u prehrambenoj i drugim prerađivačkim industrijama. Tehnološki procesi proizvodnje škroba i škrobnih derivata te nutritivnih sladila na bazi škroba. Uloga zamjenskih sladila u proizvodnji funkcionalnih prehrambenih proizvoda. Kakvoća šećera i zamjenskih sladila unutar nacionalne i EU zakonske regulative.
Novi tehnološki procesi u proizvodnji kakaovih i bombonskih proizvoda i njihov utjecaj na kakvoću proizvoda: alternativne vrste mlinova za usitnjavanje kakaovih sirovina, optimizacija veličine krutih čestica početnih sirovina za izradu čokoladne mase, uređaji za razvoj arome kakaovih proizvoda, primjena ultrazvuka i ekstruzije kao zamjena za končiranje čokoladnih proizvoda, unapređenje i primjena „zelene“ generacije tehnologije temperiranja, proizvodnja gumenih i žele-bombona primjenom sustava za kuhanje pri nižim temperaturama, bez šećera i s dodatkom prirodnih koncentrata voća i aroma. Bioaktivni sastav kakaovih i bombonskih proizvoda (antioksidansi, alkaloidi, vitamini, minerali). Najnovije tendencije u razvoju funkcionalnih konditorskih proizvoda (sladila i zamjene za šećer, punila, vlakna, bioaktivni sastojci). Primjena nusproizvoda prehrambene industrije za povećanje nutritivne kakvoće kakaovih i bombonskih proizvoda. Zakonska regulativa funkcionalnih konditorskih proizvoda.
ISHODI UČENJA
10 sati predavanja + 10 sati seminara