Laboratorij za tehnologiju ulja i masti

Pročelnik

izv.prof.dr.sc. Klara Kraljić

Telefon: +385 1 4605 135
Telefaks: +385 1 4605 072
Email: kkraljic@pbf.hr
Email: klara.kraljic@pbf.unizg.hr

Laboratorij za tehnologiju ulja i masti osnovan je 1957. godine, a do 1962. godine nije imao vlastitih prostorija tako da su predavanja i vježbe iz predmeta Tehnologija ulja i masti održavani u vrlo dobro opremljenom laboratoriju Tvornice ulja u Zagrebu. Prvi pročelnik Laboratorija bio je prof. dr. sc. Marijan Rac kojega je 1984. nasljedila prof. dr. sc. Dubravka Štrucelj. U razdoblju od 2005. do 2008. godine pročelnica je bila prof. dr. sc. Desanka Rade.

Znanstveno-istraživačka djelatnost djelatnika Laboratorija za tehnologiju ulja i masti od osnutka bila je usmjerena na kemiju i tehnologiju lipida u širem smislu, a može se podijeliti na nekoliko osnovnih područja: Prehrambena i biološka vrijednost ulja, masti i srodnih proizvoda, Autooksidacija ulja, masti i kompleksnih sustava (juhe, snack proizvodi, dječja hrana i dr.) i njeno sprečavanje (antioksidansi), Proširenje sirovinske osnove za dobivanje biljnih ulja, Modificirane masti – proizvodnja i primjena (margarin, šorteninzi, masti za prženje, emulgatori), Životinjske masti, Razvoj analitičkih metoda za identifikciju i autentičnost ulja i masti, Tehnička ulja i masti.

U zadnje vrijeme, znanstveno-istraživački rad djelatnika Laboratorija uključuje istraživanje optimiranja postupaka proizvodnje nerafiniranih i rafiniranih ulja u cilju proizvodnje ulja visoke oksidacijske stabilnosti i nutritivne vrijednosti. U suradnji s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu ispituju se svojstva novih sorti i kultivara uljarica. Također se ispituje proširenje mogućnosti prerade nusproizvoda uljarske industrije (pogače, sačme, lecitin).

Djelatnici

Ime i prezime djelatnika Titula Funkcija
Dubravka Škevin dr.sc. redoviti profesor
Klara Kraljić dr.sc. izvanredni profesor
Marko Obranović dr.sc. izvanredni profesor
Katarina Filipan mag. ing. asistent
Melisa Trputec tehnički suradnik

Predmeti (preddiplomski)

Naziv predmeta Šifra predmeta ECTS
Kemija i tehnologija ulja i masti 39794 / 53740 10
Procesi prerade maslina 252759 3
Procesi prerade maslina i kontrola kvalitete proizvoda 39856 3

Predmeti (diplomski)

Naziv predmeta Šifra predmeta ECTS
Kemija i tehnologija lipida 239588 6
Kemija i tehnologija ulja i masti 39794 / 53740 10
Modificirane masti i ulja 253474; 53295 3
Prehrambeni aditivi 53727 / 53731 / 239546 / 239518 3

Predmeti (doktorski)

Naziv predmeta Šifra predmeta ECTS
Kemija i tehnologija lipida 165625 3
Prehrambeni aditivi 165615 3

Predmeti (poslijediplomski specijalistički)

Naziv predmeta Šifra predmeta ECTS
Razvoj proizvoda na bazi ulja i masti 5
{* *}