Nositelj |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Šifra predmeta: |
SADRŽAJ PREDMETA
Novi procesi u tehnologiji lipida i utjecaj na asortiman i kvalitetu proizvoda:, proizvodnja modificiranih masti sa smanjenim udjelom ili bez trans masnih kiselina kombiniranim procesima (hidrogenacija – interesterifikacija – frakcioniranje). Nusproizvodi u industriji ulja i njihova primjena: sapunica – masne kiseline – površinski aktivne tvari, lecitin – fosfolipidi, destilat deodorizacije - tokoferol. Otpadni materijali u tehnologiji ulja i masti i utjecaj na okoliš: zemlja za bijeljenje, otpadna voda. Paralelna proizvodnja ulja i masti te proteinski bogatih proizvoda. Nutritivna i biološka svojstva lipida. Usporedba lipida biljnog i životinjskog podrijetla, masne kiseline (esencijalne, trans, omega 3,6,9), antioksidansi, vitamini. Primjena ulja i masti u neprehrambene svrhe.
ISHODI UČENJA
Predavanja : 10
Seminari: 10