|
Studij: preddiplomski diplomski
|
Šifra predmeta:
39794 / 53740
|
Opis predmeta
SADRŽAJ PREDMETA
- Ocjena sirovina u tehnologiji ulja i masti; priprema sjemena za skladištenje i proizvodnju; sušenje i skladištenje sjemena; priprema sjemena za preradu
- Prešanje, ekstrakcija ulja organskim otapalima
- Maslinovo ulje; bučino ulje; repičino ulje; laneno ulje; sojino ulje; hladno prešana ulja
- Osnove pojektiranja u tehnologiji ulja i masti
- Sirovo ulje, pogače, sačme
- Rafinacija biljnog ulja
- Nutritivne vrijednosti ulja i masti
- Skladištenje, kvarenje ulja i masti
- Životinjske masti,
- Zakonski propisi
- Fizikalna svojstva čvrstih masti; postupci za proizvodnju modificiranih masti; margarin, biljni mrs i majoneza
- Praktična proizvodnja ulja u laboratorijskim uvjetima s predfazom pripreme sirovine i fazama rafinacije, laboratorijskom analitikom ulja i senzorikom
- Terenska vježbe – posjet industriji za proizvodnju i rafinaciju ulja
- Samostalna obrada zadane teme putem seminarskog rada
ISHODI UČENJA
Nakon uspješno svladanog predmeta, student preddiplomskog studija će moći:
- izabrati optimalne uvjete za procese čišćenja, sušenja, skladištenja i transporta uljarskih sirovina
- objasniti proces proizvodnje sirovog ulja ovisno o svojstvima sirovine
- opisati postupke i pogone za rafinaciju ovisno o vrsti sirovog ulja
- razlikovati nusproizvode u tehnologiji ulja i masti i ilustrirati njihovu daljnju preradu i upotrebu
- opisati postupke za proizvodnju modificiranih masti
- primijeniti odgovarajuće analitičke metode za određivanje kvalitete, stabilnosti i autentičnosti pojedinih ulja i masti
- interpretirati zakonske propise u tehnologiji ulja i masti
- prikupiti podatke i prezentirati određenu problematiku vezanu uz kemiju i tehnologiju ulja i masti
Nakon uspješno svladanog predmeta, student diplomskog studija će moći:
- izabrati optimalne uvjete za procese čišćenja, sušenja, skladištenja i transporta uljarskih sirovina
- predložiti proces proizvodnje sirovog ulja ovisno o svojstvima sirovine
- usporediti postupke i pogone za rafinaciju ovisno o vrsti sirovog ulja
- valorizirati nusproizvode u tehnologiji ulja i masti i predložiti njihovu daljnju preradu i upotrebu
- opisati postupke za proizvodnju modificiranih masti
- objasniti i analizirati parametre kvalitete, stabilnosti i autentičnosti pojedinih ulja i masti i proizvoda na bazi ulja i masti
- interpretirati zakonske propise u tehnologiji ulja i masti
- diskutirati o novim trendovima u tehnologiji ulja i masti
- u sklopu projektantskog tima sudjelovati u postavljanju projektnog zadatka, izradi tehnološkog projekta i pripremi podataka za različite profile projektanata prilikom izrade projektne dokumentacije pogona za proizvodnju ulja i masti
PREDUVJETI ZA UPIS (PREDDIPLOMSKI STUDIJ):
- Mikrobiologija namirnica
- Biokemija 1
- Kemija i biokemija hrane
- Fenomeni prijelaza
- Jedinične operacije
- Fizikalna svojstva složenih sustava – hrane
Nastava
Vrste nastave
|
sati
|
oznaka
|
naziv
|
P
|
Predavanja
|
60
|
L
|
Laboratorijske vježbe
|
32
|
0PK
|
Vježbe u praktikumu
|
3
|
S
|
Seminar
|
15
|
T
|
Terenske vježbe
|
10
|
Obavijesti [0]
Naziv datoteke |
Veličina |
Ubačeno/mijenjano |
|
Literatura
Obvezna literatura
Red. broj
|
Naziv
|
1.
|
Škevin, D. (2016) Interna skripta iz Kemije i tehnologije ulja i masti
|
2.
|
Rade, D., Mokrovčak, Ž., Štrucelj, D. (2001) Priručnik za vježbe iz kemije i tehnologije lipida, Durieux, Zagreb.
|
Preporučena literatura
1. Rac, M. (1964) Ulja i masti, Poslovno udruženje proizvođača biljnih ulja, Beograd.
|
2. O'Brien, R.D., Farr, W., Wan, P.J. (2000) Introduction to Fats and Oils Technology, 2 izd., AOCS Press, Champaign, SAD.
|
|
3. Bokisch, M. (1998) Fats and Oils Handbook, AOCS Press, Champaign, SAD.
|
|
4. Shahidi, F. (2005) Bailey's industrial oil and fat products, 6. izd., John Wiley & Sons, Inc., Hoboken, SAD.
|
|
|
|
|