Kemija i tehnologija ulja i masti

ECTS bodovi:
10

Studij:
preddiplomski
diplomski

Šifra predmeta:
39794 / 53740

Opis predmeta

SADRŽAJ PREDMETA

  • Ocjena sirovina u tehnologiji ulja i masti; priprema sjemena za skladištenje i proizvodnju; sušenje i skladištenje sjemena; priprema sjemena za preradu
  • Prešanje, ekstrakcija ulja organskim otapalima
  • Maslinovo ulje; bučino ulje; repičino ulje; laneno ulje; sojino ulje; hladno prešana ulja
  • Osnove pojektiranja u tehnologiji ulja i masti
  • Sirovo ulje, pogače, sačme
  • Rafinacija biljnog ulja
  • Nutritivne vrijednosti ulja i masti
  • Skladištenje, kvarenje ulja i masti
  • Životinjske masti,
  • Zakonski propisi
  • Fizikalna svojstva čvrstih masti; postupci za proizvodnju modificiranih masti; margarin, biljni mrs i majoneza
  • Praktična proizvodnja ulja u laboratorijskim uvjetima s predfazom pripreme sirovine i fazama rafinacije, laboratorijskom analitikom ulja i senzorikom
  • Terenska vježbe – posjet industriji za proizvodnju i rafinaciju ulja
  • Samostalna obrada zadane teme putem seminarskog rada

ISHODI UČENJA

Nakon uspješno svladanog predmeta, student preddiplomskog studija će moći:

  • izabrati optimalne uvjete za procese čišćenja, sušenja, skladištenja i transporta uljarskih sirovina
  • objasniti proces proizvodnje sirovog ulja ovisno o svojstvima sirovine
  • opisati postupke i pogone za rafinaciju ovisno o vrsti sirovog ulja
  • razlikovati nusproizvode u tehnologiji ulja i masti i ilustrirati njihovu daljnju preradu i upotrebu
  • opisati postupke za proizvodnju modificiranih masti
  • primijeniti odgovarajuće analitičke metode za određivanje kvalitete, stabilnosti i autentičnosti pojedinih ulja i masti
  • interpretirati zakonske propise u tehnologiji ulja i masti
  • prikupiti podatke i prezentirati određenu problematiku vezanu uz kemiju i tehnologiju ulja i masti

 

Nakon uspješno svladanog predmeta, student diplomskog studija će moći:

  • izabrati optimalne uvjete za procese čišćenja, sušenja, skladištenja i transporta uljarskih sirovina
  • predložiti proces proizvodnje sirovog ulja ovisno o svojstvima sirovine
  • usporediti postupke i pogone za rafinaciju ovisno o vrsti sirovog ulja
  • valorizirati nusproizvode u tehnologiji ulja i masti i predložiti njihovu daljnju preradu i upotrebu
  • opisati postupke za proizvodnju modificiranih masti
  • objasniti i analizirati parametre kvalitete, stabilnosti i autentičnosti pojedinih ulja i masti i proizvoda na bazi ulja i masti
  • interpretirati zakonske propise u tehnologiji ulja i masti
  • diskutirati o novim trendovima u tehnologiji ulja i masti
  • u sklopu projektantskog tima sudjelovati u postavljanju projektnog zadatka, izradi tehnološkog projekta i pripremi podataka za različite profile projektanata prilikom izrade projektne dokumentacije pogona za proizvodnju ulja i masti

PREDUVJETI ZA UPIS (PREDDIPLOMSKI STUDIJ):

  • Mikrobiologija namirnica
  • Biokemija 1
  • Kemija i biokemija hrane
  • Fenomeni prijelaza
  • Jedinične operacije
  • Fizikalna svojstva složenih sustava – hrane

Nastava

 

Vrste nastave sati
oznaka naziv
P Predavanja 60
L Laboratorijske vježbe 32
0PK Vježbe u praktikumu 3
S Seminar 15
T Terenske vježbe 10

Obavijesti [0]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  

Nastavni materijali [1]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  
Broj preuzimanja: 1018  Škevin, D. (2016) Kemija i tehnologija ulja i masti, interna skripta, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb 4,84 MB 02.09.2022. 17:05

Literatura

Obvezna literatura

Red. broj Naziv
1. Škevin, D. (2016) Interna skripta iz Kemije i tehnologije ulja i masti
2. Rade, D., Mokrovčak, Ž., Štrucelj, D. (2001) Priručnik za vježbe iz kemije i tehnologije lipida, Durieux, Zagreb.

 

Preporučena literatura

1. Rac, M. (1964) Ulja i masti, Poslovno udruženje proizvođača biljnih ulja, Beograd.
2. O'Brien, R.D., Farr, W., Wan, P.J. (2000) Introduction to Fats and Oils Technology, 2 izd., AOCS Press, Champaign, SAD.  
3. Bokisch, M. (1998) Fats and Oils Handbook, AOCS Press, Champaign, SAD.  
4. Shahidi, F. (2005) Bailey's industrial oil and fat products, 6. izd., John Wiley & Sons, Inc., Hoboken, SAD.  
   
 
{* *}