Nositelj |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Šifra predmeta: |
SADRŽAJ PREDMETA
Aditivi i njihova podjela prema namjeni i porijeklu. Procjena sigurnosti aditiva i dozvoljeni dnevni unos. Utjecaj fizikalno-kemijskih čimbenika na funkcionalnost i stabilnost aditiva. Prednosti i rizici u primjeni aditiva. Zakonska regulativa o uporabi i deklariranju aditiva. Aditivi specifični za pojedine prehrambene proizvode (pekarske, mesne, riblje, uljarske, proizvode na osnovi voća i povrća i dr.). Mehanizmi djelovanja specifičnih aditiva. Intoleracija na aditive. Znanstveno potvrđene spoznaje o utjecaju pojedinih aditiva na zdravlje. Razlike u pristupu pojedinih zemalja u stavljanju aditiva na listu dozvoljenih (USA, Kanada, EU, Australia)
ISHODI UČENJA
Vrste nastave | sati | |
oznaka | naziv | |
P | Predavanja | 10 |
S | Seminar | 10 |
Naziv datoteke | Veličina | Ubačeno/mijenjano |
---|
Naziv datoteke | Veličina | Ubačeno/mijenjano |
---|
Obvezna literatura
Red. broj | Naziv |
1. | Branen, A.L., Davidson, P.M., Salminen, S. (1990) Food Aditives, Marcel Dekker,Inc. NewYork. |
2. | Belitz, H.-D. Grosch, W., Schieberle, P. (2004) Food Chemistry, 3. izd., Springer-Verlag, Berlin. |