Prehrambeni aditivi

ECTS bodovi:
3

Studij:
doktorski

Šifra predmeta:
165615

Opis predmeta

SADRŽAJ PREDMETA

Aditivi i njihova podjela prema namjeni i porijeklu. Procjena sigurnosti aditiva i dozvoljeni dnevni unos. Utjecaj fizikalno-kemijskih čimbenika na funkcionalnost i stabilnost aditiva. Prednosti i rizici u primjeni aditiva. Zakonska regulativa o uporabi i deklariranju aditiva. Aditivi specifični za pojedine prehrambene proizvode (pekarske, mesne, riblje, uljarske, proizvode na osnovi voća i povrća i dr.). Mehanizmi djelovanja specifičnih aditiva. Intoleracija na aditive. Znanstveno potvrđene spoznaje o utjecaju pojedinih aditiva na zdravlje. Razlike u pristupu pojedinih zemalja u stavljanju aditiva na listu dozvoljenih (USA, Kanada, EU, Australia)

ISHODI UČENJA

  • vrednovati temeljne kriterije za primjenu prehrambenih aditiva
  • planirati primjenu prehrambenih aditiva u različitim granama prehrambene industrije
  • procijeniti utjecaj pojedinih prehrambenih aditiva na zdravlje na temelju najnovijih znanstvenih spoznaja
  • preispitati različite pristupe pojedinih zemalja u kreiranju zakonske regulative za prehrambene aditive

Nastava

Vrste nastave sati
oznaka naziv
P Predavanja 10
S Seminar 10

Obavijesti [0]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  

Nastavni materijali [0]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  

Literatura

Obvezna literatura

Red. broj Naziv
1. Branen, A.L., Davidson, P.M., Salminen, S. (1990) Food Aditives, Marcel Dekker,Inc. NewYork.
2. Belitz, H.-D. Grosch, W., Schieberle, P. (2004) Food Chemistry, 3. izd.,  Springer-Verlag, Berlin.

 

{* *}